Húsvéti kötött filcnyúl

Kedves, gyorsan elkészíthető meglepetést köthetünk akár húsvéti dekorációnak, akár ajándékba családtagjainknak.

„A nyúl nevével ellentétben rosszul nyúlik, viszont egy ponton elszakad.”

 Szükséges eszközök: maradék gyapjúfonál, zoknikötőtő, fonálvarrótű Különböző gyapjúfonalak eltérő módon filcesednek, így lehet, hogy a projekt végére „az utolsókból lesznek az elsők”. A különböző színekből a családtagok eltérő karakterének, testalkatának megfelelő nyulakat köthetünk, ezért is a leírást tekintsük inkább iránymutatónak, mint kötelezően betartandó utasításnak; egy-két sort, vagy szemet hozzáadhatunk a mintához, vagy elvehetünk belőle, ahogy a nyúl jellemzői kívánják.
Akinek nincs zoknikötőtűje, körkötés helyett kötheti a nyulat oda-vissza, egy sor sima, egy sor fordítottal, és a munka végén összevarrja. 3 tűre felveszek 36 szemet, tehát minden tűre 12 szemet, evvel kötök sima kötéssel 25 sort. A 26. sortól minden negyedik sorban a kötőtű 2. szeménél fogyasztok addig, míg egy tűn négy szem marad, ez egy sorban 12 szem. Ez az 57. sor. Innen 15 sort kötök. Ez lesz a nyúl nyaka. Most értem a 72. sorhoz. A 73. sorban minden második szemnél szaporítok. Így 18 szem lesz egy sorban. A 74. sort lekötöm simán. A 75. sorban ismét minden második szemnél szaporítok. Így 27 szem lesz. 3 sort kötök simán. 78. sorhoz értem. A 79. sorban a következőképp fogyasztok: minden 2. és 3. szemet összekötöm, így 18 szem lesz egy sorban. 80. sorban egy sima sort kötök. 81. sorban ugyanúgy járok el, mint a 79- ben. 82. sorban simán lekötöm a szemeket. Befejeztem a nyúl fejét.
A nyúl fülét már nem körkötésben kötöm. Külön a két fület. Egy tűre 6 szemet veszek fel, egy sor sima, egy sor fordított kötéssel. Minden sorban a 2. szemnél szaporítok egy szemet, addig, míg 18 szem nem lesz a tűn. Ekkor 3 sima sort kötök, majd innen a fül befejezéséhez minden sorban a szélszemet lekötöm, míg el nem fogynak a szemek. Miután mindkét fülét megkötöttem, és a fonálvégeket eltisztáztam, összekötöttem a füleknél keletkező lukat, és kitömtem a fejet, jöhet a nemezelés.
A nemezelésre csak magas gyapjútartalmú fonál alkalmas. Ahhoz, hogy összefilcesedjen a nyúl, azt teszem, amit nem tennék a kedvenc gyapjúdolgaimmal: egy hálóba rejtem, és beteszem a törülköző vagy farmermosásba, legalább 40 fokra, és általános, tehát gyapjú mosására nem alkalmas mosószerrel kimosom. Ha a mosás után még felismerhető a kötésminta, megismétlem az eljárást. Miután kivettem a mosógépből, formára igazítom a nyulat, és megszárítom, arcocskát varrok rá.

Megjelent  Zsebibabafüzet 2009. áprilisi számában.

Szerző: 
06205939427
ditta [at] kangaegyesulet.hu