Hordozási kérdezz-felelek 1.

Vagyis a gyakran feltett kérdések és tévhitek a hordozásról

- Miért nem jó a kenguru?

A kenguru nem támogatja az ortopédiailag megfelelő, helyes testtartást támogató hordozást sem a hordozott baba, sem pedig a hordozó személy tekintetében. A kenguruk a helyes hordozás alapelvei közül egyiket sem támogatják. Sajnos bizonyos súlyhatár felett a hordozó szülő számára kényelmetlenek, és akkor inkább előkerül a babakocsi. Nem biztosít terpesztartást a babának, ezért a baba csüng a hordozóban, lábai párhuzamosan lógnak egymás mellett, teljes testsúlya a függőlegesen egyenes helyzetbe kényszerített gerincoszlopára és a keresztcsontjára nehezedik. A kenguruban a baba nincs elég közel a hordozó személyhez és általában túlságosan alacsonyan helyezkedik el, holott a hordozó személy érdeke az, hogy a súly, amit cipel minél közelebb és minél magasabban legyen az ő testéhez viszonyítva, hiszen így érhető el, hogy a súlypontjuk közeledjen. Ehhez az aspektushoz kapcsolódik a kenguruk további hátránya: nem alkalmasak háti hordozásra, holott az emberi test alapvetően háti hordozásra termett. Sokszor nehéz elmagyarázni ezeket egy szülőnek, aki kenguruban hordozza a boldog és kiegyensúlyozott babáját, hiszen a hordozás jó a babának, alapvető szükségletét elégíti ki, nyilván nem fog szólni, hogy anya tegyél le, mert ha így folytatjuk, tinédzserként gerincferdülésem lesz!

- Kaptam egy hordozókendőt, de olyan bonyolult megkötni, és húzza a vállam. Mit tegyek?

Amint az élet oly sok területén, itt is igaz: gyakorlat teszi a mestert. Érdemes rászánni az időt, energiát és némi pénzt, hogy alaposan megtanulja az ember azokat az apró praktikákat, melyekkel elérheti, hogy kényelmesen s gyorsan kösse a kendőt. Egy gyakorlattal rendelkező hordozó átlagosan 2-3 perc alatt már magára is köti a gyermekét úgy, hogy utána akár órákon át kényelmes marad a kötés.

- Kap levegőt a baba a hordozóban?

Kap. Legjobban a hordozókendőbe lehet őket bebugyolálni, szóval általában a kendőbe kötött babáknál merül fel ez a kérdés. A hordozókendők anyaga nagyon jó légáteresztő, szóval a baba még akkor is kapna levegőt, ha nem lenne számára minden kötéstípus esetén egy megfelelő légcsatorna biztosítva.

- Nem szorítja el a hordozó a lábát és a kezét? Olyan nagyon le van kötve, ki tudja húzni?

Nem lehet annyira leszorítani a lábát, kezét, hogy az neki kényelmetlené váljon. Vannak olyan babák, akik benn tartják a kezüket, vannak, akik kiteszik és vannak olyanok is, akik az egyiket mindig benntartják, a másikat pedig kiteszik.

- Jó a babának abban a hordozóban? Hiszen alig lát ki!

Igen, jó a babának a hordozóban. Egy kisbabát kb. négy hónapos koráig nem igazán érdekli más, csak az édesanyja. Tökéletesen kielégíti az, ha édesanyja ölébe bújva kacsintgathat ki a világra. Amikor már kezd érdeklődni a külvilág felé, akkorra általában eléri azt a súlyhatárt is (6-7 kilót), ami egyébként is indokolja háti hordozás elkezdését. A háti hordozásban az a fantasztikus, hogy a baba ugyanabból a szemszögből látja a világot, amiből az őt hordozó személy, ugyanakkor, ha már megunta a nézelődést, egyszerűen elbújik a kendőbe és szundít egy kicsit.