Helen Doron Pécsett járt

Helen Doron brit nyelvész 2010-ben megjelent, A nyelv zenéje című új könyve bemutatókörútjának részeként Magyarországra is ellátogatott az elmúlt év végén. Megyénkben is járt, először Szekszárdon, majd Pécsett is.

A Szekszárdi gyakorlóiskolában több mint 1 éve Helen Doron módszerrel angolul tanuló kisdiákok tartottak bemutatót az érdeklődőknek és az intézmény igazgatója beszámolt az eddigi eredményekről, tapasztalatokról. Az igazgatónő elmondta, hogy a módszerre nagy az érdeklődés, és egyértelmű, hogy jól működik. A gyerekek bátran és szívesen szólalnak meg angolul.

Pécsett, a PTE Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékén szakmai érdeklődőknek tartott előadást Helen Doron. A megjelent védőnőknek, városi bölcsődék, óvódák és általános iskolák kéviselőinek sok egyéb mellett elmesélte, hogy mi indította őt egyedülálló módszerének kidolgozására. A brit nyelvész akkor 4 éves gyermekének hegedűtanárától kapta az ötletet, aki arról beszélt neki, hogy sokkal hatékonyabb az a zeneoktatás, amely nem a kottaolvasással kezdődik, hanem zenéléssel.  Helen Doron ezt az elvet átvette, és kidolgozta saját módszerét, mely arra alapul, hogy a gyermek a használat folyamán sajátítja el a nyelv szabályait, nem pedig a szabályokon keresztül ismerkedik a nyelvvel. Mára a világon több mint 1 millió gyermek tanult már angolul az ő módszerével, ebből több tízezren hazánkban.

Újonnan megjelent könyvével arra az évtizedek óta tartó vita végére próbál pontot tenni, amely arról folyik, hogy hány éves korban érdemes a nyelvoktatást elkezdeni. „A könyv megerősítést jelent azoknak a szülőknek, pedagógusoknak és gyerekekkel foglalkozó szakembereknek, akik eddig is támogatták a kisgyermekkorban való nyelvelsajátítást, és utat mutat a kétkedőknek.” – mondta Kissné Hőss Klára nyelvész, a Helen Doron Early English magyarországi Master Franchisora. Helen Doron a könyvet ittjártakor egy könyváruházban dedikálta, ahol a pécsi Helen Doron nyelviskola diákjai egy kis bemutatóval is kedveskedtek neki.

Szerző: