Hazánk kincse: az alma

Az alma hazánk egyik legelterjedtebb, de az utóbbi időkben talán egy kicsit mellőzött gyümölcse.

Sokan szívesebben vesznek ősszel, télen inkább narancsot, mandarint a gyereküknek, mint az itthon is megtermő almát. Pedig a déli gyümölcsök nem télre valók, hisz egyik legalapvetőbb élettani hatásuk a testhőmérséklet csökkentés, márpedig az amúgy is hűvös időben erre az egészséges szervezetnek nincs szüksége.

Az alma viszont többek között tartalmaz káliumot, kalciumot, foszfort, vasat B-,A-, és C-vitaminokat. Nem véletlenül tartja úgy a népi gyógyászat, hogy napi egy alma távol tartja az orvost. A nyers alma fogyasztása nagyon jótékonyan hat az emésztőrendszer működésére, béltisztító hatása elősegíti annak gyógyulását. A népi gyógyászat a nyersen lereszelt almát még a hányinger, émelygés ellenszereként is számon tartja. A nyers alma fogyasztása mellett jó étvágyat kívánunk a következő, kicsit formabontó almatortához is!

Almás rizstorta

Habosra kikeverünk 3 tojást, 6 dkg cukorral, kis citromhéjjal, vagy pár csepp tiszta citromolajjal. Hozzáadunk 3ek olajat, ha van kéznél földimogyoró olajat válasszunk és 8 dkg hajdinalisztet. A jól összekevert masszát egy előkészített csatos sütőformába öntjük, és előmelegített sütőben, 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Közben 10 dkg riszből, 2 dl tejből és 3 dl vízből tejberizst főzünk. Ha kihűlt óvatosan összekeverjük 1 dl  felvert tejszínhabbal, 30-40 dkg apróra vágott almával, 10-15 dkg barnacukorral, kevés előkészített zselatinnal, és ízlés szerint további kis citromhéjjal, vaníliás cukorral. Az alma meg is hámozható, de vitamin és színgazdagabb a héjával együtt felaprított gyümölcs. Az almás tejberizst egyenletesen elosztjuk a tésztán és legalább 12 órán át hűtőben állni hagyjuk.