Hátamon a srácom - Csatos hordozó

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub kicsiben leképezi világunkat: az alapítóknak, illetve a legrégebbi tagok közül mindenkinek megvan a kedvenc hordozóeszköze, ezért kérdezem erről ezeket a nagy tapasztalatú hordozó anyukákat. Kutasné dr. Somoskői Zsuzsannát a csatos hordozókról faggatom.

– Zsuzsi, milyet jelent az, hogy csatos hordozó? Aki nem látott még ilyet, hogyan képzelje el, hogy néz ki?

– A csatos hordozót (SSC – soft structured carrier) leginkább egy hátizsákhoz tudnám hasonlítani. Egy széles derékpántból, párnázott vállpántokból, valamint az ezeket összekötő formázott, puha anyagból áll. A két vállpántot csat fogja össze. A baba lábai széles terpeszben vannak, nemcsak a popsiját, hanem a combjait is alátámasztja, így nagyobb felületen oszlik el a súlya. Ez nagyobb kényelmet jelent a gyermeknek, és a csípőfejlődésére is jó hatással van. A hordozó ergonomikus kialakítású, így a súly nagy részét a hordozó személy csípőjére terheli. Hosszú távon is kényelmes - akár nagyobb, 15-20 kg-os gyereknél is. A legtöbb típushoz ún. alvókapucni is tartozik, amivel az alvó gyermek fejét tudjuk megtámasztani.

– Mikor kezdted el használni, és miért ez lett a kedvenc hordozóeszközöd?

– Kisebbik lányom 4 hónapos volt, amikor használni kezdtük a hátiputinkat. Szerintem nagyon praktikus, gyorsan beletehető a baba, a kendővel ellentétben fel-levételkor nem ér a hordozó egyik része sem a földre, kis helyen elfér, és nagyon kényelmes. A lányom egy időben nem tudott elaludni a babakocsiban, így mindig nálunk volt a csatosunk, és ha láttam rajta, hogy álmos, csak feltettem a hátamra, és pár perc alatt el is aludt. Otthon a házimunkánál is nagy segítséget jelent.

 – Hogyan tehető bele a baba?

– Elsősorban háti hordozásra jó, de elöl, és csípőn hordozásra is alkalmas. 3-4 hónapos kortól használható, amikor a baba már tudja tartani a fejét. Nagyobb babát, azaz 7-8 kg felett, inkább háton vigyünk. Ha valakinek elsőre nem tűnik kényelmesnek, az se ne ijedjen meg, adjon magának időt, hogy összeszokjon vele. Próbálgassa beállítani a pántokat, hogy a legoptimálisabb legyen a babának és a mamának.

– Miért ez az egyik legkedveltebb hordozó az apukák körében?

– Az egyszerűsége, sportos megjelenése miatt népszerű. Nem kell bonyolult kötésmódokat tanulni, a mérete könnyen állítható. Ha szükséges, akár menet közben is tudjuk változtatni.

– Hátra hogyan kerül a baba? – Sokféle módon. Mi jelenleg már a harmadik módszert alkalmazzuk, mindig a lányom, és a saját képességeimhez alkalmazkodva. Amíg pici volt, előrefelé vettem fel a babát és a hordozót, majd hátraforgattam a hordozóval együtt a derekam körül, és ezt követően bújtam be a vállpántokbal. Bátrabb időszakunkban a fejem fölött lendítettem hátra, nagyon élvezte! Most leguggolok elé, és ő mászik önként a hátamra.

– Szeret a lányod a hátadon lenni? Hogyan vagy kapcsolatban a "hátibabáddal", honnan tudod, mit csinál?

– Az utcán sokan megkérdezik, hogy jól érzi magát a hátamon a lányom? Olyankor azt válaszolom, hogy nézzen rá: mosolygósan figyeli a világot, énekel, kommentál, ha pedig elfárad, elalszik. Eleinte mindig volt egy kistükör a táskámban, hogy ellenőrizni tudjam, mit csinál, megvan-e a sapka, cumi. De már nincs rá szükség, hiszen szinte mindenhol találni a városban tükröződő felületet: kirakatot, autók ablakát. És a legfontosabb, hogy folyamatosan érzem a gyermekemet. Már a mozdulataiból, izomtónusából, légzéséből tudom, mikor fog elaludni.

– Hol lehet csatos hordozókat kapni, és körülbelül mennyi az ára?

– Csatos hordozókat újonnan az internetről, webáruházakból lehet beszerezni, valamint hordozókra is specializált bababoltokban. Ilyeneket sajnos egyelőre csak a fővárosban tudok. Az ára gyártótól, típustól függ, és 15 ezer forint körül kezdődik.

– Nyáron illetve télen hogyan használod? Ha hátra kötöd a gyermeked, akkorhogyan kerül a kabát alá, vagy kívül hordod?

– Nyáron számolni kell vele, hogy nagyon össze lehet izzadni a gyerekkel, nem árt, ha van nálunk váltás ruha. Hidegebb időben viszont kevésbé kell beöltöztetni a babát. Főleg, ha közös kabátunk van, megspóroljuk az öltözetetéssel járó macerát. Télen egy saját kezűleg kivágott hátú kabátban jártunk. Óvodában, boltban nagyon hasznos volt, hogy együtt tudtunk öltözni-vetkőzni, és nem kellett aggódnom, hogy megszökik, amíg a nagytesót öltöztetem. Nem utolsó sorban a babakocsi emeletre cipelését is megúsztam.  

Szerző: