Hátamon a srácom – a hordozók anyagáról

Az elmúlt hónapok során bemutattuk a hordozók fajtáit, előnyeikről, használatukról és személyes tapasztalatokról is írtunk, ám kevés szó esett arról, hogy milyenek maguk a hordozók, miből készülnek. Erről beszélgetünk a Hurcibaba klub vezetőjével és a Babba Hordozóiskola egyik alapítójával, Dr. Bereczki-Barna Szilviával.

- Milyen a jó hordozókendő? Az árbeli különbségek minőségbeli különbséget is mutatnak?

-A hordozókendők között megkülönböztetünk szövött nem rugalmas és kötött anyagú rugalmas kendőket. Ez utóbbiakat kisebb súlyú gyermekekhez, kb. 8 kilóig tudom csak ajánlani. A rugalmas kendők anyagösszetételükben legnagyobb részben, 90-95 %-ban pamut, 5-10 %-ban pedig elasztánt, vagy egyéb rugalmasságot biztosító szálakat tartalmaznak. Minél sűrűbb a rugalmas kendő anyaga, annál jobb vele hordozni. Árban 5000 és 25 ezer forint között mozog.

A szövött kendők egyik alapvető tulajdonsága, hogy pamutból, vagy pamuttal keverve egyéb természetes anyagokból készülnek, mint pl. a len, kender, selyem stb. A másik nagyon fontos tényező a kendő szövése. A hordozáshoz használt anyag akkor tudja megfelelően megtámasztani a baba gerincét, ha úgynevezett keresztsávoly szövésű. Léteznek még ún. jaquard szövésű kendők, amelyek sokak szerint alkalmasak hordozóeszköz készítésére. Ma már majdnem minden gyártó gyárt ilyen kendőket is, mert ezzel a módszerrel szebb mintákat lehet szőni az anyagba.

Megkülönböztetünk gépi és kézi szövésű kendőket. Egyikről sem lehet kijelenteni, hogy egyik, vagy másik valamiért jobb lenne. Kinek melyik tetszik jobban, már egyéni ízlés dolga. A megfelelő szövésű hordozókendők között óriási árkülönbségek lehetnek, egy jó minőségű új kendő ára 20 ezer forint körül mozog, de az ár sok dologtól függ, például

  • az anyagától: a kevert szálasak drágábbak;
  • a mintájától: a bonyolult mintájú kendők drágábbak;
  • és a hosszától is.

Érdekességképpen elmondom, hogy a világ legdrágább hordozókendője teljesen natúr színű, kézi szövésű kendő, ennek az ára akár 1000 dollár is lehet.

- Az új hordozókendők anyaga kemény, durva tapintású elsőre, mi az oka és mi a teendő vele, hogy megpuhuljon?

-Az új hordozókendőket a frissen mosott-vasalt lepedőhöz szoktam hasonlítani annyiban, hogy amikor felteríti az ember az ágyra mosás, vasalás után, az is kemény, úgymond ropogós.

Egy-két alvás után azonban már finoman megpuhul. Pontosan ez történik a kendővel is. Új korában még friss, ropogós, kissé merev, és kevésbé kezes.

A használat során azonban bepuhul az anyag. Sajnos sokszor elriasztja a kezdő kendőzőt, a kendő merevsége, holott nem szabad emiatt feladni!

Egy-két nap alatt be lehet puhítani a kendőt, erre vannak különféle praktikák: sokat kell fonogatni a kendőt, és gyűrögetni. Nekem a legjobb módszerem, hogy pár napig rajta ülni, mint valami párnán, éjjelre pedig leteríteni az ágyba és rajta aludni. Ez utóbbinak van más előnye is: teljesen beleivódik az anya, a szülők illata és a baba is boldogan fogadja el az új szerzeményt, hisz a szeretett személyek illatába burkolózik.

- Miért nem megfelelő a sima bolti asztalterítő-anyagból készített kendő?

-A vászonszövésnél a függőlegesen futó (láncfonál, felvetőszál, stb.) és vízszintesen futó (vetülékszál, leverő szál) egyforma vastag, egyformán érvényesül. A lehető legsűrűbb szövés, ennek megfelelően a legerősebb, de a legmerevebb is, ami hordozásra nem igazán alkalmas. A sávoly, különösen a keresztsávoly előnye, hogy a legjobban képes felvenni azt a formát, amire a ember készteti, a legszorosabban képes simulni, nem veti ki magát. A hordozás akkor terheli legkevésbé a baba és a mama gerincét, ha a súlypontjuk közel azonos, ezt úgy lehet elérni, ha minél magasabbra, minél szorosabban kötjük magunkra a babát. A jó hordozókendő lehetővé teszi, hogy hosszútávon stabilan maradjon a kötés, ne csússzon, ne lazuljon ki, erre a sima vászonszövés sajnos alkalmatlan.

- A karikás kendők anyagánál is ennyire fontos a keresztsávoly-szövés?

-A szakmán belül is megoszlanak a vélemények arról, hogy ki mennyire tartja fontosnak a karikás kendők esetén a sávoly szövést. Én azt az elvet vallom, hogy ha pici babát akarunk benne hordozni, akkor fontos, hogy keresztsávoly szövésű legyen a kendő. Ha már nagyobb, ülni, járni tudó a babát, gyermeket hordozunk benne, akkor kevésbé lényeges kérdés.

- A Mei Tai miből készül? Milyen anyag való a pántoknak és a pántok párnázásához, béleléséhez?

-A Mei Tai-ok mind pamut anyagból készülnek. Fontos, hogy a pántok szintén sávolyszövésűek legyenek és lehetőség szerint ne tartalmazzon az adott anyag elasztikus szálakat. A pántok párnázásához sokféle anyagot használnak, vatelint, szivacsot, polárflízt, sima filc anyagot.

- Babaerszény többféle anyagból szokott készülni, sőt lehet egy- vagy kétrétegű is. Ehhez mi a legmegfelelőbb?

-Az egyrétegű erszények esetén ugyanaz érvényes, mint amit a karikás kendőnél is mondottam. Ha több réteg anyagból készül az erszény, akkor jobb eséllyel tud a két réteg anyag megfelelő támasztás biztosítani, de alapvetően az erszényt újszülöttekhez nem, hanem csak nagyobb babákhoz meg persze tipegőkhöz ajánlom.

- A hordozók használat közben koszolódnak, kopnak. Milyen mosási útmutató szerint és milyen gyakran kell mosni, hogy hordozónk hosszú életű legyen?

-Adott hordozó gyártója által adott mosási előírások szerint ajánlott mosni őket. A Mei Tai-okat egy nem szöszölős anyagból készült párnahuzatban szoktam beletenni a mosógépbe 40 fokra. Minden hordozóra igaz, de a kendőkre különösképpen hogy tilos öblítőt használni. Az öblítőzött kendő lényegében használhatatlanná válik. Mint minden anyagra, természetesen a hordozókra is igaz, hogy a mosás koptat, igyekezzünk minél kevesebbet mosni őket.

Szerző: