Hatalmas siker Kínában

Újságunk többször beszámolt már arról, hogy milyen izgalommal és lelkesedéssel készült a Campanella Gyermekkar a Kórusolimpiára.

A gyereksereg 2010. július 20-án indult útnak Shaoxing városába. A versenyre nem kellett sokat várni, hiszen a megérkezés másnapján nyitották meg az olimpiai játékok második részét. A nyitóünnepség egy nyolcezer főt befogadó csarnokban zajlott.

Külön öröm volt, hogy a fergeteges, a kínai kultúra sokszínűségét bemutató műsor fénypontjaként a világhírű zongoraművész és zeneszerző Havasi Balázs személyesen adta elő az erre az alkalomra komponált Red symphonie című művét. A tinilányok nagy örömére a műsor végén közös fénykép is készült a művésszel.

Schóber Tamás tanítványainak a következő napon már helyt kellett állniuk a versenyen. Az idei megmérettetésre 80 országból érkezett a több mint húszezer résztvevő. Nagy megtiszteltetés volt a pécsiek számára, hogy idén egyedüli magyar kórusként képviselhették hazánkat.

A versenyen két kategóriában mérték össze tudásukat a résztvevők; az előzetes eredményeik alapján a kórusokat a nyílt versenybe, vagy a bajnokok kategóriájába sorolta a szakmai zsűri. A Campanella Gyermekkar a nyílt verseny ifjúsági kategóriájában indulhatott, amelyben további tizenhat kórus indult. A versenyen bronz, ezüst és arany diplomát lehet szerezni, a részvétel nem jár automatikusan diplomaszerzéssel. Minden kategórián belül az I. fokozat a legalacsonyabb és így haladnak a fokozatok a X. felé. Az idén ebben a kategóriában az Arany II. volt a legmagasabb elismerés, a gyermekkar Ezüst VII. minősítést ért el. A siker mögött a karnagy több évtizedes kitartó és lelkiismeretes munkája, a gyermekek szorgalma és tehetsége, valamint a szülők támogatása áll.

A nagy izgalmak után az olimpiai program részeként Shaoxingban a Shimao téren, a felhőkarcolók tövében adott fergeteges közönségkoncertet a kórus, melynek felejthetetlen pillanata a kórus és a közönség közös éneklése. A sikert mi sem jelezte jobban, hogy a rendőri kordon ellenére, a buszig kísérte a lelkes tömeg a kórust. A gyerekek nagy népszerűségnek örvendtek, a kórusolimpiai faluban is több koncertet adtak. A kórust kérték fel egy rövid, az önkéntesek munkáját megköszönő koncertre. A fellépést megtisztelte a helyszínt biztosító iskola igazgatója és titkára is.

Ugyancsak a gyermekkar kapta a felkérést, hogy a Shaoxingi TV egy műsorában közreműködjön, amit az olimpiai falu színháztermében rögzített a TV stáb. A műsorban a gyerekek együtt énekeltek, táncoltak a fiatal riporterekkel, és bemutathatták énektudásukat is. A sok fellépéssel és programmal gyorsan elrepült az Olimpia öt napja. A kiváló szervezést rengeteg önkéntes munkája segítette. Kínában az önkéntesi munka a mai napig megtiszteltetés, az olimpia segítőit egymillió jelentkező közül választották ki. A Campanella Gyermekkarral magyarul beszélő kísérő is utazott. A mai napig hálás szívvel gondolnak a gyerekek Mr. Wangra, Ildikóra (magyarul beszélő kínai kísérő) és Joyra.

Ezüst diplomával a zsebében kíváncsian indult útnak Shanghai felé a kis csapat. A város felfedezése mellett lehetősége nyílt a kórusnak arra, hogy a Shanghai Expo Magyar Pavilonjában is koncertezzen. A műsor, a karnagy szellemiségének megfelelően, magyar zeneszerzők műveiből és népdalokból állt. Megható pillanat volt, amikor a gyerekek együtt énekelték a Himnuszt a shanghai kulturális nagykövettel, a pavilon igazgatójával és munkatársaival. Élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodva nehéz volt a búcsú Shanghaitól.

Van mit tanulni a kínaiaktól: az európaiak számára sokszor már zavaró tömegben is mosolygó, nyugodt emberek hömpölyögnek. A sokmilliós nagyvárosok gazdagok zöld felületekben. A hatalmas parkok mellett az autópályák, felüljárók mentén és alatt gondozott, burjánzó növényzet található. A parkok és az utcák tiszták, rendezettek. Akár napok telhetnek el úgy, hogy nem érezhető dohányfüst, senki nem gyújt rá a tömegben, és csikkekkel sincs teleszórva az utca.

Nem hagyhatjuk említés nélkül azt a honfitársunkat, aki a kinn tartózkodást gördülékennyé tette. Megtanulható tőle, hogy a világon nem létezik lehetetlen. A gyerekek mosolyáért és boldogságáért érdemes minden követ megmozgatni. Köszönjük Kínai Csabi!