Gyöngéd születés

Ma már tudjuk, hogy a születésünk kihat egész életünkre.

„ Miután a gyermek megszületett, elhagyta az anyai testet, még összeköttetésben marad vele e köldökzsinóron át, mely hosszú percekig hevesen lüktet. Négy, öt percig, gyakran tovább. Mivel a köldökzsinór ellátja oxigénnel, és a gyermek védve van az oxigénhiánytól, veszély és ártalom nélkül átállhat a tüdőlégzésre, kedve szerint, sietség nélkül. A vérnek egyébként bőven van ideje rá, hogy a régi (a méhlepénybe vivő) utat elhagyva fokozatosan beindítsa a tüdői keringést. Mindezt nem kíséri sírás. Mi kell ehhez a csodához? Csak türelem. Időt kell hagyni a gyermeknek az átálláshoz."

/F. Leboyer: A gyöngéd születés/

Ma már tudjuk, hogy a születésünk kihat egész életünkre.

Hogyan lehetne születésünk traumáját enyhíteni? Hogyan lehetne kíméletesebbé tenni a csecsemő számára a születést? Változzunk meg mi, akik fogadjuk őt! - mondja Frédérick Léboyer, francia szülészorvos és pszichoanalitikus. A gyöngéd születés c könyvben Léboyer drámai hangvételben, a baba nézőpontjából vizsgáva ír a szülésről-születésről. Úgy gondolja, hogy minél jobban sikerül a kisbaba születésének körülményeit a magzati állapothoz közelítenünk, annál kevésbé lesz sokkoló, annál kíméletesebb lesz számára az első találkozás a külvilággal.

Ahhoz, hogy ezt a gyengédebb átmenetet megteremtsük, nem kell különösebb eszköz, csak figyelem és türelem.

Csend, félhomály és meleg…meleg takaró alatt, az anya hasára fektetve az újszülöttet megvárni, míg szép lassan megszűnik a köldökzsinór pulzálása, kialakul a tüdőlégzés ritmusa. Kerülni minden zavaró és szükségtelen beavatkozást. 7 hónapos várandós voltam, amikor egy kedves barátnőm megajándékozott ezzel a könyvvel. A megdöbbentő drámaisággal fogalmazó Léboyer a várandósság érzékeny állapotában nem volt könnyű olvasmány, de írásainak meghatározó szerepe volt a szülésről-születésről megfogalmazódó gondolataimban, érzéseimben, vágyaimban , gyermekeim fogadásában. Emlékszem, szinte hihetetlennek tűnt, hogy az első légvételt nem feltétlen követi sírás, s nem sokkal később megtapasztalhattuk ezt az élményt. Első gyermekünk Budapesten, egy híresen bababarát kórházban született. Választott orvosunk és szülésznőnk nyitottak, támogatóak voltak. Amikor férjemmel együtt először felkerestük az orvosunk által ajánlott szülésznőt, ő a kezdeti ismerkedést követve megkérdezte:

- Mit gondolsz a szülésről? Hogyan szeretnél szülni? - Gyöngéden- válaszoltam. Ha lehet. Ha nincs komplikáció és minden mehet a természet rendje szerint, szeretném ha minél kevesebb beavatkozással szülhetnék, kisfiam pedig minél kíméletesebb fogadtatásban részesülhetne. - Léboyer gyöngéd születés elve áll hozzám is a legközelebb- válaszolta- örülök, hogy ebben támogathatlak majd.

Valóban, ő volt az, aki gondoskodott kisfiam gyengéd fogadtatásának körülményeiről. Vízben, mécsesek fényénél, legkedvesebb zenéinket hallgatva, férjem társaságában telt a vajúdás meghitt időszaka. Kisfiam csendben, félhomályban született, első légvételét egy rövid Á hang kísérte, nem sírt, hasamra fekve pihegett míg a köldökzsinór pulzált, szopizott, majd tágra nyílt szemmel figyelte édesapja arcát…
Második gyermekünk születését már Pécsen vártuk. Többen igyekeztek felkészíteni arra, hogy itt nem biztos, hogy olyan születési körülményeket várhatok, mint egy budapesti kórházban. Készüljek fel lelkileg, nehogy csalódás érjen. Kellemes meglepetésben volt részünk. Választott szülésznőnk biztosított: számára az a legfontosabb, hogy egy nő –lehetőség szerint- úgy szülhessen, ahogy szeretne. Ő is ismerte a Leboyer-féle elveket és biztosított arról, ennek nem látja akadályát, megoldható a pécsi klinikán is. A klinika felújított alternatív szülőszobája is biztosított minden –számomra fontos- választási lehetőséget a vajúdás időszakára. Bár választott orvosunk nem tudott jelen lenni, de választott szülésznőnk végig, mindenben támogatott. Segített a gátvédelemben és megteremtette annak körülményeit, hogy kislányunk is gyengéden érkezhessen a mi világunkba. Köszönjük!

Nem csak a gyöngéd születésről szerettem volna írni, hanem a választásról- a választás lehetőségéről . A szülés-születés természetes folyamat, mégis tudatosan is lehet készülni rá. Mostanában már sokféle lehetőség van erre. Tájékozódhatunk alternatív szülési elvekről, szülési pozítúrákról, kialakíthatjuk saját véleményünket. Járhatunk szülésfelkészítőkre, kismama jógára. Átgondolhatjuk előre is, melyek azok a tényezők, amelyek segítenének bennünket a vajúdás-szülés folymatában, s ezeket megoszthatjuk férjünkkel, orvosunkkal, szülésznőnkkel, akik a szülés folyamatában kísérnek.
S persze, a szülés-születés folyamatában vannak olyan tényezők is, melyek nem rajtunk múlnak, egy-egy esetleges komplikáció felülírhatja az elképzeléseket. Azonban, ha minden a természet útján halad – s ez a gyakoribb- a klinikai környezetbe illeszkedve is élhetünk saját választásainkkal- persze csak ha vannak ilyenek.