Gyerekkel vagyok - Tudásközpont, Körbirodalom Gyermekkönyvtár

Mi, pécsiek nem panaszkodhatunk kultúraéhségre.

Magazinunk hónapról hónapra szállítja a híreket olvasóinknak a babákkal, kisebb-nagyobb gyerekkel látogatható programokról, amelyek közül biztosan mindenki megtalálja a kedvére valót. Új sorozatunkban azonban nemcsak hírt adunk a pécsi programokról, helyszínekről, hanem el is látogatunk néhány kiemelkedő helyszínre - gyerekkel, szigorúan titokban.

tudaskozpont1_630

Aki túlélte az EKF fejlesztések megvalósulását, amelynek során hosszú hónapokon keresztül légkalapácsok, úthengerek és toronydaruk tengerén kellett tipegő gyerekeinkkel épségben keresztülverekedni magunkat, az joggal várt elégtételt. A rosszemlékű időszak (kisfiaink számára pedig egy valóságos gépészeti paradicsom időszaka) után azonban csodák születtek, amelyekre azonnal rávetették magukat az éhes polgárok.

Ilyen csoda a Tudásközpont, amelyet már nagyon megérdemelt híres egyetemi városunk. Legtöbbünket azonban már kevésbé érdekelnek a kutatószobák, gyakrabban látogatjuk a 4. emeleti Körbirodalmat, amely két korábbi városi gyermekkönyvtárnak ad otthont. Gyakori vendégek vagyunk itt, de ezúttal felvettük a kritikusi szemüveget is, mielőtt beléptünk.

Gyermekeink könyvszeretete nagyon korán elkezdődik, ezért nyugodtan tekinthetünk a könyvtárlátogatásra izgalmas gyermekprogramként. A helyszín, a Tudásközpont legfelső szintje, amelyről kiléphetünk egy izgalmas teraszra is, sok lehetőséget nyújt - bár nem mindegyiket sikerül kihasználni sajnos. A legnagyobb fájdalom, hogy  az épület belsőépítészeti tervezésekor nem gondoltak a gyerekekre, ezért ez a szint ugyanazt a látványt nyújtja, mint a többi, felnőtteknek kialakított könyvtárrész: ugyanaz a pult, ugyanazok a bútorok, ugyanaz a szürke padló. A gyerekekre szabott dolgok mind utólagos beszerzések, ezek sokat javítanak az összképen. Szintén a meglévőségeken múlik, hogy az egyébként nagyon jól fölszerelt és igazán hasznos gyerekfoglalkoztató egy külön helyiségben van, ami megakadályozhatja a szülőt abban, hogy amíg a pici jászik, ő nézelődjön. A terasz tényleg nagyon klassz, de - legalábbis ottjártunkkor - nem láttuk, hogy a futkározáson kívül bármire használták volna. Összefoglalva a - szinte egyetlen jelentős - probléma a helyszínnel, hogy nem gyerekkönyvtárnak tervezték, ezért nem alakul ki egy színes kuckós-olvasós-játszós tér.

Hasznos viszont a kicsiknek tervezett gyerekpolc, ahol a legkisebbek maguk válogathatnak és apró ülőkéken belemélyedhetnek a színes, piciknek szánt kiadványokba, egyébként is jól használhatóvá teszi a könyvtárat a könyvek korosztályonkénti osztályozása.

Az állomány bőséges és, bár láthatóan kevés anyagi forrás van az új kiadványok beszerzésére, azért folyamatosan gyarapodik méghozzá a kortárs gyermekirodalom gyöngyszemeivel. Külön ki kell emelni a jelentős és minőségi ismeretterjesztő irodalmat, amely a könyvtár hátsó részén kapott elhelyezést. A könyvtári személyzet is hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekek szeressenek ide járni: olvasnivalót javasolnak, segítenek keresgélni.

Örömteli, hogy egyre több programon vehetünk itt részt, babával is, kisgyerekkel is. Talán ezekből látnánk szívesen bővebb kínálatot.

Kifejezetten családbarát a könyvtár nyitva tartása: hétköznap is és hétvégén is egészen estig várják a látogatókat, nem kell munka és iskola után rohanni a könyvtárba, valamint barátságos szolgáltatás, hogy online is hosszabbíthatjuk a könyveinket.

A lejárati dátumra viszont érdemes figyelni, mert sajnos a rendszert nem nagyon érdekli, hogy történetesen a gyermekünk a kanapé mögé rejtette a kikölcsönzött mesekönyvet.

Piros pont

- családbarát nyitva tartás

- tetőkert és játszószoba

- bőséges, igényes állomány, segítőkész munkatársak

Jó lenne, ...

- inspirálóbb, gyerekekre szabott környezet

- a népszerű könyvekből több példány

- több gyerekirodalmi program    

Szerző: