Gordon PET – azaz szülői eredményesség

“Nincs az a jó kapcsolat, amely ne lehetne még jobb, és nincs olyan rossz kapcsolat, amelyen ne lehetne javítani.”

Várandós, kisgyerekes mamák-papák általában kíváncsiságból ülnek be a Gordon tanfolyamra, kisiskolás és kamasz gyerekek szüleit viszont már a problémák hozzák - nem túlzás, ha a gyerekeinkhez fűződő kapcsolatot a  legfontosabbnak tartjuk, és különös figyelmet szentelünk neki.

A P.E.T. – A gyereknevelés aranykönyve hosszú évek óta segít a szülőknek, hogy tudatosítsák önmagukban és megvitassák egymással, hogyan is képzelik konkrétan, a hétköznapokban a gyereknevelést. A Gordon módszer szemlélete az emberek közti tisztelet és szeretet nyelve, egyszersmind a hatékony, modern együttműködés eszköztára is.

Mindez egyszerűen és szépen hangzik, gyakran nehéz azonban megvalósítani: amikor reggel a munkába sietnénk, a gyerekünk viszont nem akar oviba menni, amikor a boltban mindent megvetetne magának, amikor a játszótérről hazaindulás helyett leveti magát a földre és könnyek nélkül sír, amikor az esti lefekvés az éjszakába nyúlik, amikor kitépi a kistestvére kezéből a játékot, amikor nem hagy beszélgetni, amikor a tanítója panaszkodik, hogy zavarja az órát, amikor csúnyán beszél, amikor egy szót sem lehet belőle kihúzni, amikor abba akarja hagyni az edzést, amikor tanulás helyett gépezik… és még számtalan esetben, amikor csalódottságot, fáradságot, türelmetlenséget érzünk, és nem tudjuk, mit is kéne tenni.

Nagyon jó mielőbb elgondolkodni azon, mik a gyerekeink tulajdonságai, amiken nem változtathatunk, mik a lehetőségek, amiket táplálhatunk, mik a veszélyek, amiktől óvni akarjuk – és mindezt hogyan, milyen szavakkal, milyen nevelési módszerrel, milyen napi rutinnal, hogy a kapcsolatunk mindvégig szerető és kölcsönösen átjárható maradjon. A megélhetés harcában, karrierünk sikerei közepette se feledjük: anya és apa csak egy van, kizárólag a családunkban vagyunk pótolhatatlanok.

A Gordon szülői tanfolyamon a gyermeklélektan, a viselkedéstudomány segítségével közelítünk a problémákhoz, kipróbáljuk az értő figyelem, a közléssorompók, a 3. módszer, az értékütközés hatásait – „szervizeljük” családi életünket. A legélvezetesebb tanulnivalót sajátítjuk el csoportmunkában, vidám és támogató közösségi légkörben. Ezer apró hétköznapi eseten múlik házasságunk sikere, gyermekeink boldog felnőtté válása.

„ Nem gondoltam, hogy nálunk is előáll a testvérféltékenység, hiszen a lányunk örömmel várta a kistestvérét - pár hónap múlva mégis azon kaptam magunkat, hogy csupa dac, hiszti, mérgelődés az életünk. Itt a tanfolyamon jöttem rá, hogy jobban figyeljek a szavaimra: a 3 éves nem „nagylány” azért, mert már van egy kisebb, a „te már okosabb vagy” pontosan azt üzeni, hogy ne problémázz, van nekem elég dolgom a kicsivel… Nem csoda, hogy másodrendűnek kezdte érezni magát… A napirend vagy a gyerekszoba átszervezésében is meglepő lehetőségek vannak, ha a gordonos szemléletet követem. Örülök, hogy visszaállt életünk egyensúlya, békében, jó kedvűen telnek újra napjaink.”

(Csilla, 32 éves anyuka, szülői csoportunk résztvevője)

 

2012. március 31-én Gordon szülői eredményességi tréning indul Pécsen!

Ismerkedő előadás Tölgyesi Klára trénerrel: Címe: A normálisnak tekinthető krízisek a családban Időpont: 2012. március 12. hétfő 17.30h Részvételi díj: 1000Ft/a tréning részvételi díjából levonható

érdeklődni: Pandur Zsanettnál +36/20/403-02-38, ill. zsebibabafuzet [at] kangaegyesulet.hu

Szerző: