Gondolatok a bébikomp körül

Káros-e a bébikomp?

Kedves Katalin!

Kisfiam 6 hónapos, és néhány hete kaptunk ajándékba egy bébikompot. Először nagyon örültünk neki, de aztán egyre több ismerősömtől hallottam, hogy kifejezetten káros is lehet, ha beleültetjük. Igaz ez?

Kedves Anyuka!

Én személy szerint határozottan ellenzem a bébikomp használatát. Természetesen nem törvényszerű, hogy akit bébikompba ültetnek, annál probléma lesz, de sajnos sok olyan kisgyermekkel találkozom, akiknél késleltette, illetve negatív irányba terelte a normális mozgásfejlődési folyamatot.

Ami miatt nem ajánlom: túlságosan nagy statikai terhelést jelent a gerincoszlopra, felgyorsítja a felegyenesedési reakciókat, és ezáltal igen fontos mozgásfejlődési szakaszok maradhatnak ki, vagy rövidülhetnek le (kúszás, mászás, ülésben történő „kétkezes” manipuláció stb.), egy bizonyos helytelen talpérintkezés (lábujjhegyezés) alakulhat ki járás közben. Azoknál a gyerekeknél, akik bébikomp használatával tanulnak meg járni, az önálló járásnál egyfajta járásbizonytalanság figyelhető meg, ami abból ered, hogy a korai felegyenesedés miatt az idegrendszer fejlődésében másképp szerveződik az egyensúlyközpont és más a helyes észlelésért felelős területek fejlődése is. Hallgasson ismerőseire, és a komp használata helyett alakítson ki inkább minél nagyobb teret gyermekének a kúszáshoz, mászáshoz, hiszen ezek gyakorlásával olyan fontos tapasztalatokra tesz szert a kisfia, melyek elengedhetetlenek az értelmi fejlődés szempontjából is.

Szerző: 
30/319-13-22
varjukata78 [at] gmail.com