Gézengúz a Nemezmaci

Gézengúz a Nemezmaci elkészítése 

 Hozzávalók:

  • kb. 20- 30 dkg nyers gyapjú

  • nemezelő(beszerezhető bármely kézimunka boltban 250ft körüli áron)

  • párna, szivacs, vagy hungarocell (alátétnek)

Készítés:

A maci fejét, testét és végtagjait mind külön-külön készítem el, majd a végén összenemezelem, vagy csak egyszerűen rávarrom őket a testre. Maga a tűnemezelés folyamata igen egyszerű, inkább kitartást igényel. A karokhoz és lábakhoz vegyünk a gyapjúból egy kb. 30x10cm- es csíkot, majd szorosan tekerjük fel. Az így kapott "gyapjú- tekercset" elkezdjük a nemezelő tűvel szurkálni. Ettől a gyapjú szálai összetömörödnek, és remekül lehet formázni. Minden oldalról szurkáljuk jó alaposan, addig, amíg kemény nem lesz. Ha kicsinek bizonyul a formánk, vagy más formájút szeretnénk, nyugodtan tegyünk rá még egy kis gyapjú darabot, és szurkáljuk hozzá. A fejet labda alakúra gömbölyített gyapjúból kezdtem, majd mikor már kemény "labdává" szurkáltam, 3 kisebb gombolyagból hozzánemezeltem a füleit és az orrát is. A testhez kb. 3x annyi gyapjút használtam, mint a fejhez, ugyanúgy feltekertem, majd alakítottam a tűvel. A végén, mikor készen lettek a testrészek 2-3 öltéssel egymáshoz varrtam őket.

Tippek:

Legalább 2-3 nemezelő tűt vegyünk, mert nagyon könnyen eltörik egy erősebb mozdulatnál. Mindenképpen tegyünk alá szivacsot, vagy párnát, mert a tű nagyon hegyes, és könnyen magunkba szúrhatjuk. 8 évesnél fiatalabb gyermekek számára nem javasolt ez a technika.