Farsang és böjt

Február a népi étkezési hagyományokban talán a legszélsőségesebb hónap, hiszen a farsangi időszak bősége után még ebben a hónapban meg kezdődik a Húsvétot megelőző 40 napos böjt.

A mulatságokban és ételben bőséges időszak után a húshagyó keddel kezdődő böjti időszakot, két nap múlva a torkos csütörtök szakítja meg. Mint minden népi szokásnak, ennek is megvan a logikus magyarázata.

A rendelkezésre álló tartósítási módszerekkel, hűtő nélkül, nem lehetett a farsangról megmaradt ételeket vég nélkül eltartani, még megromlás előtt elfogyasztották őket. Az élet minden területén mértékletesség volt jelen, és bár a csütörtököt zabálónak, vagy tobzódónak is nevezi a népi hagyomány, ne olyan mértékű nagy étkezéseket képzeljünk el, mint ami manapság divat. Mint az élet területén mindenhol, itt is mértéket tartottak, ilyenkor a hétköznapokhoz képest volt nagy a választék. És talán ez az, amit manapság a leginkább megtanulhatunk elődeinktől. Visszaállítani életünkbe a mértéket. Számtalan divatos étkezési irányzat és tanácsadás kiált ki egy-egy élelmiszert károsnak, és tiltja is sokszor annak fogyasztását, pedig megfelelő mértéket tartva minden élelmiszer fajta fogyasztható. Minden, ami az adott éghajlatra, régióra, az adott évszakra jellemző. Használjuk ki a böjti időszakot legalább arra, hogy a szélsőségeket kerülve megtaláljuk az arany középutat, a megfelelő mértéket, mind az elfogyasztott élelmiszer mennyiségében, mind összetételében.

Mivel nincs farsang fánk nélkül, egy kicsit már a mértéket is szem előtt tartva, álljon most itt a megszokott fánkok helyett Edouard Manet kedvenc receptje, egy könnyű, kis fánkocska.

Melanie, apró felfújt fánkocska

Elkészítés:

  • 1 pohár tejet,
  • 1 csipet sót,
  • 1 kávéskanál cukrot,
  • 10 dkg vajat egy lábosba öntünk, és lassú tűzön felolvasztjuk.

Nem hagyjuk felforrni, amikor homogénné állt össze beleöntünk 1 pohár lisztet, 1 evőkanál pálinkát. Levesszük a tűzről és addig kevergetjük, amíg sima nem lesz. Ekkor belekeverünk 4 tojást. A tésztánk akkor jó, ha elég puha, de már nem cseppfolyós. 1 órára félrerakjuk és pihentetjük. A forró olajba kanállal szaggatjuk a tésztát. Ahogy sülés közben a fánkok puffadni kezdenek, tekerjük feljebb a tűzhely fokozatát. Szép, aranybarna labdácskákat kapunk, amit ízlés szerint fahéjas porcukorral, lekvárral tálalhatunk.