Érdekességek a szoptatással kapcsolatban

Néhány érdekesség a szoptatással kapcsolatban,amit eddig,lehet hogy nem tudtál.

- A női mell fejlődése a magzati életben kezdődik, kamaszkorban a legintenzívebb, ám csak az első várandósság, szoptatás idején fejeződik be végleg.

- A legalább 6 hónapig tartó szoptatás csökkenti a szoptató nő mellrákra való hajlamát.

- A csecsemőkorukban szoptatott, és nem tápszerrel táplált lányok felnőttkori mellrákkockázata is alacsonyabb.

- A szoptatás sikeressége és a tejmennyiség nem függ az emlő méretétől.

- Ha a várandósság alatt egyáltalán nem változik a kismama mellmérete, ezt feltétlenül érdemes megemlíteni a várandósgondozást végző szakembernek, mert ez utalhat mellfejlődési rendellenességre, amely később szoptatásra való képtelenséget okozhat.

- A mell tejhólyagocskái közvetlenül az anyai vérből választják ki a tejkészítéshez szükséges anyagokat.

- Szoptatni befelé forduló mellbimbóval is lehet! Kicsit több előkészületet igényel, hiszen a bimbót előbb „ki kell emelni”, hogy a baba számára hozzáférhetővé tegyük.

- A rögtön a szülés után megkezdett szoptatás segíti a méhlepény leválását és megszületését, és csökkenti a szülés utáni vérzés mennyiségét.

- A mell nem üres, amikor az újszülött megérkezik: a pár csepp kolosztrum éppen annyi, amennyire a babának szüksége van. Az átlagos újszülött gyomra nem nagyobb egy mogyorónál. Ezért van, hogy a legtöbb baba sokszor szeretne mellen lenni, de csak pár kortyot nyel.

- Az újszülött „teli elemózsiás tarisznyával” érkezik a világra: testének zsírpárnácskái és a méhben kortyolt magzatvíz a gyomrában - ha nem szívják le a születésekor - elég tartalékot biztosít számára, hogy a tejbelövellésig a kolosztrum mellett ne legyen szüksége semmilyen más ételre vagy innivalóra. Néhány dekás súlyvesztés az első napokban ezért teljesen normális, élettani jelenség.

- Koraszülés esetén az anyai test alkalmazkodik a különösen sérülékeny kisbaba igényeihez, és kifejezetten erre „specializált” tejet termel.

- Az anyatejnek természetes fertőtlenítő, sebgyógyító hatása van.

- Ha már a tejbelövellés előtti napokon is rendszeresen mellre kerül a baba, könnyebb és fájdalommentesebb lesz a tejbelövellés, mivel várhatóan kevésbé keményedik meg a mell, amikor belövell a tej. Az újszülöttnek is könnyebb dolga van, ha nem kőkemény, hanem puhán telt mellből szophat.

-A mellbimbót körülvevő apró, szemölcsszerű dudorok – a Montgomery-mirigyek- közvetlenül a szülés után a magzatvízéhez hasonló illatú anyagot választanak ki. Ha az újszülöttet nem fürdetik meg, az a kezét nyalogatva, szagolgatva a hasonló illat alapján képes megtalálni az anyamellet.

A szoptatás természetes nyugtató mind az anya, mind a csecsemő számára. Az érintés, a közellét, a mellbimbó stimulálása oxytocint szabadít fel, amelyet a szeretet hormonjának is neveznek.

Minél többször kerül mellre a baba, annál több tej termelődik. Nem kell tehát attól félni, hogy a gyakori szoptatástól „kiürülne” a mell.

 

Szerző: