„Énekkel, zenével az inkubátorok mellett!”

A PIC Ringató László Virág és Szabó-Beck Angéla fuvolatanárok vezetésével zajlik minden héten egy alkalommal a pécsi Neonatális Intenzív Centrumban a Nőgyógyászati Klinikán, önkéntes alapon. A foglalkozások kapcsán László Virággal beszélgettem.

– Mesélj egy kicsit magáról a Ringatóról! 

– Kisgyermekes családoknak szóló zenei program, alapítója Gróh Ilona, nemzetközi Forrai Katalin díjas énektanár. A 30 perces foglalkozásokon az egész család számára szeretnénk élményt nyújtani, énekelni, játszani tanít, örülni a szépnek, és nem utolsó sorban közösséget épít.

– Szerinted miért fontos a zenei nevelés

– Zenetanárként eltöltött éveim azt mutatják, egyre kevesebb hangsúlyt fektetünk arra, hogy gyermekeink megtapasztalhassák a zene, a közös éneklés örömét, a mondókák ritmusos játékosságának élményét, az ölbéli játékok bensőséges hangulatát. Ezért is kerestem egy olyan lehetőséget, amivel segíthetek a szülőknek abban, hogyan kezdődhet a családon belül a korai zenei nevelés. Az értékes zene a teljes személyiséget formálja: fejleszti a gyermekek zenei- és értelmi képességét, hat az érzelmi intelligenciára, a beszéd- és mozgásfejlődésre is.

– Mi a Ringató foglalkozások célja? 

– A 30 perces foglalkozásokon felkeltjük a gyerekek érdeklődését a zene iránt, értékes zenei ingerekkel vesszük őket körül, a szülők pedig mintát kapnak az otthoni éneklés, játék lehetőségeire. Hároméves kor alatt nincs direkt tanítás, nem várjuk el a gyerektől a kitartó figyelmet, de a “prdoukciót” sem. Az ölbéli játékok, gyermekdalok mellett olyan magyar népdalokat is éneklünk a szülőkkel, amit a felnőtt léleknek szánunk, de nagyon fontos, hogy a gyerekek is haljanak, hallgassanak ilyeneket.

– Miben más a PIC-Ringató? 

– Egészen más a kettő, még akkor is, ha ugyanabból a szemléletből indul ki. A Ringatóban azon van a hangsúly, amit az éneklés és a közös játék öröme által a szülők csoportban élnek át egészséges gyermekeikkel. A különböző művelődési intézményekben a foglalkozásokon gyakran tizenöt kisgyermek is részt vesz, akik közösen tapasztalják meg, milyen anyával-apával együtt játszani. A PIC Osztályok (Perinatális Intenzív Centrumok) kórházi környezetében egészen más a hangulat, mások a körülmények és a cél is. Az inkubátorban fekvő gyermekek és aggódó szüleik esetében nincs csoportfoglalkozás, itt mindent a gépek, műanyag csövek és inkubátorok zaja határoz meg. Mivel koraszülött vagy beteg kisbabákról van szó, ezért egyenként énekelünk nekik, amennyiben a szülők is igénylik. Ha szeretnék, részt vehetnek és velünk dúdolhatnak, ha nem, akkor csak csendes megfigyelők maradnak mellettünk. A monitorokon látszik, hogy ének közben a korábban megnövekedett pulzus- és légzésszám, a vér oxigénellátottsága optimalizálódik, a síró baba megnyugszik és visszaalszik. Nincs ebben semmilyen varázslat: minden gyermeknek jól esik, ha dajkálják és szeretgetik. Kutatások bizonyítják, hogy az éneklés után javul a babák állapota, és tartósan csökken a stresszhormonszintjük. Nagyszerű látni, hogy mindeközben a szülőkben is oldódik a feszültség.  A PIC Ringatók legfőbb üzenete a szülők számára, hogy dalokkal, mondókákkal és érintéssel minden szülő képes pozitív hatást kiváltani a gyermekénél, ez pedig gyógyuláshoz vezet. Az orvosok és a nővérek egyértelműen támogatnak bennünket, idővel azt a visszajelzést kaptuk tőlük, hogy hidat képezünk köztük és a szülők között, a látogatásainktól pedig megváltozik az osztály légköre.

– Hol lesznek a foglalkozások? Kiknek ajánlod és miért? 

– Ringató foglalkozások Pécsen a Zsolnay Negyedben vannak minden kedden két csoportban, 9.30 és 10.15 órakor, László Virág, fuvolatanár vezetésével. Ezen kívül Baranya megyében még számos helyszínen megtalálható a Ringató. A csoportkohoz folyamatosan lehet csatlakozni, már pár hónapos babákkal is lehet jönni a foglalkozásra, ami hároméves korig ajánlott.

A Ringatóról bővebben a www.ringato.hu oldalon lehet tájékozódni.