Előre a textilpelenkázás felé!

15 évvel ezelőtt az egyszer használatos pelenkák fénykorában az anyukák azt gondolták, hogy eljött a Kánaán. Soha többet áztatás, kifőzés, szárítgatás!

Kevesen gondolták csak, hogy a textilpelenkák valaha is visszatérnek majd. Pedig az elmúlt években egyre inkább bizonyossá vált, hogy a textilpelenkázás nem visszafejlődés, hanem a haladás, a jövő útja.

Mint a modern kor oly sok vívmányáról, az eldobható pelenkákról is néhány évtized alatt kiderült, hogy szép számmal akad hibájuk. Ezzel párhuzamosan az is nyilvánvalóvá vált, hogy a textilpelenkázás milyen sok előnnyel rendelkezik.

Első sorban le kell szögeznünk, hogy a mai mosható pelenkák nem azonosak a hajtogatott, gumibugyis változattal. Ezek már megfelelnek minden mai anyuka formai és „tartalmi” elvárásának. Kinézetükben gyakorlatilag azonosak az egyszer-használatosakkal, nedvszívó képességük pedig megegyezik egy átlagos pelenkáéval.

Környezetkímélő szempontból viszont hatalmas a különbség! Az egyszer használatos pelenkák gyártásuk során is rendkívüli mértékben szennyezik a környezetet, de talán még súlyosabb környezetterhelést jelentenek miután „megteltek”. Egy gyerek után kb. két tonna veszélyes hulladék keletkezik, melynek lebomlási ideje minimum száz év!

Tanulságos az a kísérlet, amelynek során egy ausztriai nagyvárosban az önkormányzat által indított program eredményeképpen egy év alatt 175 ezer kilogramm egyszer használatos pelenkával került kevesebb a szemétlerakó helyekre, noha a szülőknek még csak a 15 százaléka állt át a mosható pelenkára.

A bőrgyógyászok is egyre szélesebb körben propagálják, hogy a textil pelenkák sokkal inkább bőrbarátok, hiszen hagyják szellőzni a baba bőrét, és nem tartalmaznak toxikus anyagokat sem, szemben egyszer használatos társaikkal. Persze fajtától függően a mosható pelenkák alapanyaga is változó, mégis elmondható, hogy egyik sem hoz létre olyan üvegházat a baba popsiján, mint a bolti pelenkák.

Akik pedig ügyelnek arra, hogy gyermekük pelenkája pamutból vagy bambuszból készüljön, netán még gyapjú-külsőt is használnak, nagyon sokat tettek gyermekük bőrének megóvása érdekében.

Fontos megemlíteni még két orvosilag alátámasztott adatot. Az egyik szerint az eldobható pelenkák elterjedésével egy időben a szobatisztaság kezdete egy egész évvel kitolódott. Több tényező közül a legfontosabb talán, hogy a gyermeknek nincs nedvességérzete, ami inspirálja őt a bili-használatra.

A textilpelenka esetében a gyerek érzi, hogy mikor pisil, és így hamarabb alakul ki tudatosság ezen a téren. A másik adat már a következő generáció számára lesz igazán fontos. Klinikailag bizonyították, hogy az eldobható pelenkában - mivel nem szellőzik – magasabb hőmérséklet alakul ki, ami hosszú távon károsíthatja a fiúgyermekek nemzőképességét. Hiszen a herék épp azért „kerültek” a testen kívülre, mert alacsonyabb hőmérséklet szükséges a működésükhöz.

Meg kell említenünk még, hogy a textilpelenkázás anyagi szempontból is maga mögé utasítja műanyag társát. Egy szett mosható nadrágpelenka ára néhány hónap alatt megtérül, és onnantól kezdve spórol a családnak nyaralásra, játékokra, új ruhákra.

Ez az adat a mosás költségeit is figyelembe véve igaz. Ha pedig azt is hozzászámoljuk, hogy ezek a pelenkák egy gyermek popsiján nem kopnak el, hanem a kistesót is kiszolgálják, egyértelművé teszi, hogy mennyivel gazdaságosabbak az eldobhatóknál.

Végül pedig következzék az a szempont, amely a legtöbb anyukát elriasztja a mosható pelenka használatától: a mosás. Ebben a dologban valóban kényelmetlenebb a használata, de azért közel sem olyan rossz a helyzet, mint sokan hinnék. Ma már szó sincs kifőzésről, állandó teregetésről. A mosógépek korában hetente kb. fél óra plusz elfoglaltságot jelent a pelenkamosás. Azt hiszem, ennyit mindannyiunknak megér a gyermekünk és környezetünk egészsége. Nekem biztosan!

Szerző: