Együtt élni a nagyiékkal? Nem is rossz ötlet!

Bár annak idején – még a bőven a rendszerváltás előtt – egyáltalán nem volt meglepő, ha a családok több generáción keresztül egy fedél alatt éltek.

Ma azonban a társadalmi elvárások megnövekedésének következtében már furcsa pillantásokat vetnek azokra a famíliákra, akik nem nukleáris családként élnek. Pedig akadnak olyanok, akik nem csupán a szükség miatt döntenek, így hanem azért mert mindenki számára előnyös. Akár hisszük akár nem, a nagycsalád igenis remekül működhet: a 21. században is.

Segítség nélkül nem megy?

Lássuk be, a modern élet által megkövetelt elvárásokat csak nagyon nehezen vagy sarkosabb esetekben egyáltalán nem tudjuk segítség nélkül teljesíteni. Szülőként aligha tudnánk helytállni a munkahelyünkön, a gyerkőcök pedig a napjukat a bölcsiben vagy az óvodában töltenék. Ugyan az anyukák hivatalosan a kicsik három éves koráig otthon maradhatnak, azonban ma már sok anyuka dönt úgy, hogy ideje korán visszatér a munka világába. Ilyenkor jöhetnek szóba a bölcsödék vagy a családi napközik, ám ezekben az esetekben mégis az a legjobb, ha a nagymama vigyáz a kicsikre. A nagyszülői segítség pedig nem csak akkor jöhet szóba, ha az anyuka visszatér a munkahelyére, hiszen a nagyi jelenléte akkor is megnyugtató lehet, ha anya otthon van, de le kell ugrania a boltba vagy el kell intéznie ügyes-bajos dolgait. Bár alapvetően minden teendő elvégezhető lenne nagyszülők bevonása nélkül is, mégis óriási segítség, ha a csöppségeket családtagra lehet bízni, így gyakorlatilag a nap és az év bármely szakában igénybe lehet venni a térítésmentes babysitterszolgáltatot.

Generációs különbségek

Ugyanakkor a nagycsalád hátrányai is elkerülhetetlenek. Akarva akaratlanul kibuknak a generációs különbségek, így annak érdekében, hogy békében teljenek a mindennapok szükségszerű egyfajta kompromisszum. Ilyen kölcsönös megállapodáson alapuló együttélés jellemző a Molnár családra is, akik lapunk megkeresésére elmondták, hogy bár együtt élnek a nagyiékkal, mégis teljesen különálló családként definiálják magunkat. Ha segítségre van szükség a nagyszülők készséggel állnak rendelkezésre. Péter és Eszter hét éve házasodtak össze és alapvetően nem volt kérdés, hogy Péter szüleinek házában folytatják tovább az életüket, ahol külön lakrész várta őket, beköltözésre készen. A pár elmondta, hogy ugyan vannak súrlódások, hiszen együtt, egy fedél alatt élni sosem könnyű, mégis az elmúlt évek tapasztalati mind pozitív irányba hajtják annak a bizonyos mérlegnek a nyelvét. Eszter számára megnyugtató volt a tudat, hogy ikerlányaikat a nagyszülők gondjára tudta bízni, amíg ő dolgozik. Bár csak részmunkaidőben – 4 órában – tért vissza dolgozni, amikor a gyerkőcök két évesek lettek mégsem szerette volna őket családi napközibe íratni, így Irén mama és Misi papa óvó kezeire bízta csemetéit. Ez mindenki számára ideális megoldásnak bizonyult, hiszen míg a szülők dolgoztak, a nagyszülők boldogan vigyáztak unokáikra. A lányok idén kezdték az iskolát, így a napjuk nagy részét ott töltik, ám suli után még mindig Misi papa jár értük, hiszen a szülők délutánig dolgoznak. Esténként azonban együtt vacsorázik a család, amikor megvitatják a nap eseménydús mozzanatait.

Segítségnyújtás oda-vissza

A segítségért cserébe is jár valami, így a Molnár család számára is egyértelmű, hogy ha majd a nagyszülők szorulnak ápolásra, ellátásra ők ott lesznek számukra. Hiszen idővel mindenki megöregszik – bár ez abszolút egyén függő, hogy milyen ütemben és szerencsére Péter szülei még rendkívül fittek – de egy bizonyos idő után mégis mindannyian segítségre szorulunk. Amikor egy idős szülőről gondoskodni kell nyilvánvaló, hogy a gyermekek kerülnek előtérbe. Ilyenkor szóba jöhet az idősotthonba való elhelyezés vagy állandó ápolói segítséggel kooperálva kell megoldani a korosodó nagyszülők ellátását. Ha pedig egy fedél alatt élnek a generációk, akkor talán valamivel könnyebb is az adott helyzetet megélni és orvosolni.

Anyagilag is megéri?

Nyilván nem tudhatjuk, hogy mit hoz majd a jövő, az azonban biztos, hogy egyedül élni és boldogulni mindig sokkal nehezebb, mint nagycsaláddal. Nem csupán azért, mert az ember alapvetően társas lény, hanem azért, mert minél többen biztosítják egy család megélhetését, annál könnyebben telnek el a hétköznapok. Ma egy keresetből megélni nagyon nehéz, kettőből már a legtöbben boldogulnak, ha viszont a nagyszülők is besegítenek a napi és folyamatos kiadásokba, adott esetben pedig a házimunkában is segítő jobbot nyújtanak, rengeteg extra idő szabadulhat fel a még aktívan dolgozó szülők számára. Persze egy ilyen koncepciónak a sikere nagyon sok mindentől függ, de abszolút nem lehetetlen vállalkozás egy ilyen alapra épített nagycsalád előnyeit kamatoztatni.

Vannak-e hátrányok?

Az együttélés nem könnyű, a már fentebb említett generációs különbségek miatt sem, de emellett még kérdésként felmerülhet a szabadság illetve az önállóság hiánya is. Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy a nagyszülők teljesen egy fedél alatt élnek a fiatal családdal vagy egy elkülönült lakrészben. Hiszen a privát szférára mindenkinek szüksége van, és amíg osztozkodni kell a fürdőszobán, addig számos vitás helyzet alakulhat ki. Éppen ezért a több generációs együttélés során javallt az elkülönült lakrész kialakítása, így mindenki élheti a saját magánéletét, mégis érvényesülhetnek a nagycsalád által nyújtott előnyök.

Tovább lehet-e lépni?

Természetesen adódnak olyan szituációk, amikor a családok megpróbálnak nagycsaládként funkcionálni, de az együttműködés megbukik. Ilyenkor a család egyik fele gyakran úgy dönt, hogy külön költözik, ám a továbblépés sok esetben további problémákat szülhet. Hiszen ha közös a háztulajdon, akkor gondot okozhat, hogy a felek kivásárolják egymást. Eleve sokan éppen a pénzszűke miatt döntenek amellett, hogy a nagyszülőkkel költöznek össze, ha tovább akarnának lépni, akkor az gyakorlatilag azt jelentené, hogy a nulláról kell kezdeniük mindent. Ezt azonban sokan nem tudják, vagy nem merik meglépni. Ennek ellenére rendkívül sok család dönt úgy, hogy nagyszülőkkel egy háztartásban éli tovább az életét és a tapasztalatok mindenhol mások. Az azonban elmondható, hogy „minden sikeres szülő mögött áll egy nagymama”, aki segítő jobbot nyújt a dolgozó pároknak. S bár az együttélésnek előnyei és hátrányai mindig is lesznek, mégiscsak megnyugtató, ha családtagra lehet bízni a lurkókat, addig, amíg anya és apa megteremtik a megélhetéshez szükséges feltételeket. A harmónia és a béke pedig a közös és kemény munka eredménye, amelyhez ha mindenki hozzátesz egy kicsit, akkor a 21. századi nagycsalád is működhet, akárcsak egy olajozott gépezet.

Szerző: