Dúlaság

A doula szó görüg eredetű, jelentése szolgálni. Mi abban a jelentésében használjuk: asszonytársi segítő – olyan nő, aki fizikai és érzelmi támaszt nyújt a várandósság, főként a szülés és a gyermekágyas időszak alatt. Legtöbbször ezek olyan asszonyok, akiknek már van szülési tapasztalatuk. A dúla laikus segítő – nem helyettesítheti az orvos, a szülésznő sem a védőnő munkáját, hanem kiegészíti azt.

Az egészségügyi szakdolgozók feladata a várandósság és szülés menetének szakmai felügyelete, a szükséges beavatkozások elvégzése. Sok nőnek igénye a várandóság, szülés és gyermekágyas időszak alatt, hogy személyes támaszt kapjanak.

Miben tud támasz lenni a dúla?

Gyakran már a várandósság során többször találkozik az anyával/párral – így kialakul egy személyes kapcsolat. Ha az anyának/párnak igénye, elmondhatják a dúlának a gyermekvárással kapcsolatos terveiket, félelmeiket. A közös beszélgetés sokszor elegendő ahhoz, hogy az anya megtalálja azt a belső utat, amivel magabiztossá válik, hinni tud testében és abban, hogy képes lesz gyermekét világra hozni.

Manapság sok nő küzd azzal a félelemmel, hogy nem lesz képes „jól” szülni és „jó” anyaként helyt állni, és a régi asszonyi közösségek hiánya miatt nem mindig kapja meg a várandós a szükséges támogatást. A dúla a beszélgetések során segít abban, hogy a várandósban tudatossá váljanak saját igényei, elképzelései – s gyakran az elfogadás, bíztatás elegendő erőt ad a megvalósításukhoz.

A dúla társ lehet a babára, szülésre való készülődésben, de nem hoz döntéseket a várandós helyett. A vajúdás alatt maximalis figyelmével sok energiát ad az anyának: az odafigyelés, a biztató szavak, masszírozás, kellemes hangulatról gondoskodás megteremtik azt a légkört, amiben a vajúdó anya biztonságban érzi magát. Így kellőképpen ellazulhat, és átadhatja magát a teste-lelke történéseinek.

A dúla nem veszi át az apa szerepét, hanem kiegészíti azt – természetesen csakis annyiban és úgy, ahogy azt az anya kéri. A dúla nem támaszt semmilyen igényt, követelményt a pár felé, és ha a pár a szolgáltatásait már nem igényli, bármikor visszautasítható. Van, hogy nem tesz mást, mint csendben figyel. Jelenléte épp elég támaszt ad ahhoz, hogy az anya rá merjen hagyatkozni testére – az anya lelki állapota kihat a testi történésekre.

Egy 700 szülés adatait feldolgozó statisztika szerint olyan szüléseknél, ahol jelen van dúla, csökken az orvosi beavatkozások szükségessége - az oxytocin használta 40%-al, a fájdalomcsillapítás 30%-al, a gerincvelői érzéstelenítés 60%-al, a császármetszés 50%-al, lerövidül a szülés időtartama (az anya nyugalma biztosítja a szülés folytonosságát) és zökkenőmentesebbé válik a szoptatás (hisz a szülés alatt átélt élmények befolyásolják a szoptatási készséget), kevesebb utólagos fertőzést kell kezelni és ritkább a gyermekágyi depresszió előfordulása . A szülés utáni szülésélmény-megosztás is segítheti az anyaszerep kialakulását.

A szülés alatt az apa szerepe és lelkiállapota is speciális; előre nem tervezhető, hogy miben kell és képes támogatni párját. Régi sérelmek, lelki traumák feldolgozására rendkívüli lehetőség az a megváltozott tudatállapot, ami a várandósság, szülés során szárnyai alá vonja az anyát. Mindkettőjükből mélyen szunnyadó lelki tartalmak törhetnek fel, amelyek feldolgozásához segítség lehet egy családon kívüli, de bizalmi kapcsolatban lévő dúla.

Szerző: