Drishti Jógaműhely

Beszélgetés Simonfalvy Ancsával, a Drishti Jógaműhely alapítójával.

-Mikor ismerkedtél meg a jógával?

-Tíz éve végeztem a A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán, dharma tanítóként, filozófia szakon. A főiskolás idők alatt kezdtem el jógázni, változó intenzitással. Azokban az időkben sokkal inkább foglakoztatott a jóga filozófiai háttere, mint a fizikai gyakorlás. Mára már mindkettőnek egyforma szerepe van az éltemben. Ami annak is köszönhető, hogy olyan emberek mellett tanulhattam, gyakorolhattam, akik autentikus tudást biztosítottak, illetve a Mandala és a Padma Jógastúdiókban hiteles oktatóképzésen bővíthettem tovább ismereteimet.

-Mit jelent a Drishti?

-A drishtit fordítják figyelemnek, nézetnek, illetve tekintet iránynak is. Az összes fordításnak a gyökere azonban az, hogy LÁT. A jóga ászanáiban minden testtartáshoz párosul tekintet irány. A drishti az egyensúly megszerzésére és megtartására ösztönzi a gyakorlót. A tanító pedig ügyel arra, hogy a figyelem mindenkire megfelelő mértékben irányuljon, ezzel segítve a jógázók fejlődését a választott gyakorlás típuson keresztül.

A drishti azért jó szó, mert nem csak a jógát jellemzi. A figyelem kiterjesztése az egész életre hatóan működik. Indiában a jógát mint szemléletet gyakorolják. Ez azt is jelenti, hogy tetteiket, cselekedeteiket jógikus tudattal végzik. Az analitikus gondolkozású nyugati emberek könnyebben megtalálják az útjukat a jóga területén a tényleges gyakorlásban, mint a mindennapokban. Ettől függetlenül a cél az, hogy környezettudatosan éljünk, a lehető legkevesebb ártással és legyünk elégedettek úgy a gyakorlásunkban, mint a hétköznapokban. Ezért csapatunk támogatja azt, ha a gyakorló figyel a környezetére. Például aki biciklivel jár jógázni az, 10% kedvezményt kap bérlet vásárlásakor. A csütörtök reggeli gerincjóga pedig úgynevezett „adomány” óra. Itt nincs megkötött pénzbeli fizetség, mindenki annyit ad cserébe, amennyi neki nem teher. Lehet az egy sütemény, vagy akár a közösséget erősítő gondolat. A lényeg az, hogy az is kapjon lehetőséget a gyakorlásra, aki ezt anyagilag nem engedheti meg magának.

-Milyen jógafajtákat lehet a Drishtiben gyakorolni?

-Gerincjógát, ami egy alkalmazott jógafajta, célja a fizikai test egészségének helyreállítása, elsősorban a testtartás javításával. A helyes tartás a mozgásszervrendszeri problémák gyógyításának és a megfelelő légzés elsajátításának is alapfeltétele. Kismamajógát, ami azért fontos, mert a várandósság kilenc hónapja alatt jelentős változás történik a kismamák fizikai, szellemi, lelki állapotában, a jóga pedig ezeken a szinteken hat. A jóga légző, koncentrációs és meditációs gyakorlatai segítenek a gyöngéd szülésben. Gyakorlás közben kialakul a helyes légzés-mozgás szinkron, illetve a mozgás gondolat kontroll. A jóga segíti az önismeret fejlődését, megerősíti a testet, szellemet egyaránt. Gyerekjógát, amin természetesen nem egy klasszikus jógaórát kell érteni. A gyerekek nem gyakorlatokat végeznek, hanem egy mese, vagy épp egy kalandos utazás kapcsán úgy tanulják meg az ászanákat, hogy észre sem veszik. Játszunk, cica pózban nyávogunk, hegy tartás alatt pedig négykézláb kúsznak-másznak át a gyerekek. Minden gyermekjóga óra része a nagymozgásos játék is, ami legalább olyan fontos, mint az óra végi elcsendesedés.

-Mitől lett a Drishti „jógaműhely” és nem stúdió?

-Olyan szerencsések vagyunk, hogy kiváló közegben, a Retextil Alapítvány szomszédságában nyithatjuk meg kapuinkat. Az Alapítvány és a mi céljaink sok szinten találkoznak. A jógaműhely egyfajta közösségi tér is, ami nem csak a fizikai gyakorlásnak ad színteret, hanem közös gondolkodásnak, előadásoknak, filmklubnak is. November 3-án, szombaton nyílt napot tartunk, ahol minden jóga órát ingyenesen kipróbálhatnak az érdeklődők, majd remek chill zene és tea mellett igyekszünk válaszolni a feltett kérdésekre.

Drishti Jógaműhely- Szent István tér 4. http://drishtijogamuhely.blogspot.hu

Letölthető órarend