Dolgozó Mami

Gellén Nóra a Pécsimami/Imami megálmodója mesélt nekünk arról, hogyan sikerült kisgyermek mellett elindítania vállalkozását.

Gellén Nóra két fiú édesanyja:  6 éves nagyfia után nemrég született meg Magor. Amikor 3 hetes volt, Nóra belevágott egy nagy dologba. Elkezdte működtetni pécsi anyukáknak szóló weboldalát, ami az elmúlt fél évben az anyukák és kismamák helyi internetes oldalait tömörítő franchise hálózattá nőtte ki magát.

- Mivel foglalkoztál mielőtt megszületett a kisebbik gyermeked?

-Tíz éve kerültem a pécsi önkormányzathoz, ahol szintén gyermekes családokkal foglalkoztam, csak kicsit másképp: a rászorulók segélyezése, a veszélyeztetett gyermekek védelembe vétele, akut esetben családból történő kiemelése volt a feladatom.

- Mi indított arra, hogy más megoldáson törd a fejed?

-Tizennyolc évesen megnyertem a pécsi Iparkamara által kiírt ötletpályázatot. Azóta folyamatosan új elképzelésekkel álltam elő, amire többnyire csak mosolyogtak, akik ismernek. Ez most, 34 éves koromra ért be: a Pécsimamiban és az Imamiban egy piacképes elképzelés találkozott a megfelelő körülményekkel. Ha nem érkezik a családunkba a most 6 hónapos Magor, munka mellett aligha lett volna időm megvalósítani ezt az álmot…Egyébként a gyes összege is motiváló tényező: szerettem volna, ha második fiunkat nem kell két évesen bölcsődébe adni.

- Honnan jött az ötlet a Pécsimami/Imami elindításához?

-Két gyerekes pécsi anyukaként a saját igényeimet vettem számba. A honlap témái, szolgáltatásai mind saját személyes tapasztalataimból fakadtak. Jelen esetben abból, amit hiányként éltem meg a mindennapi életünkben.

A franchise hálózatok lényegéről gimi után hallottam először és nagyon megtetszett, azóta motoszkált bennem, hogy de jó lenne egy saját „Mc Donalds”. Amikor bebizonyosodott, hogy a pécsi anyukáknak tetszik a weboldal, úgy gondoltam, egy ilyen honlapra lenne igény Kecskeméten és Budapesten is.

- Mire volt szükség az elinduláshoz?

-Az ötleten kívül szükségem volt  100.000 forintra a weboldal készítés első részletének kifizetéséhez, időre, hogy kitaláljam és összegyűjtsem a tartalmakat, és arra, hogy megtaláljam a megfelelő embereket, cégeket az egyedi grafika és a weboldal elkészítéséhez. Az imami franchise elindulását annak köszönhetem, hogy beneveztem az akkor néhány hetes pecsimami.hu-t az „ Év Anyavállalata 2010” pályázatra, ugyanis az első „imamik” ott találtak rám. Ha egy szóval kellene válaszolnom: bátorságra!

- Azóta úgy tudom már tartottatok egy országos tréninget is. Mesélnél erről?

-Június 26-án tartottuk az első tréninget az ország különböző pontjain élő olyan anyukákkal, akik gyerekeik mellett belevágtak egy ilyen weboldal működtetésébe. A tréning témája a weboldalak sikeres üzemeltetése volt, a körülmények pedig nagyon egyediek: a szőnyegpadlóval borított belvárosi teázóban a cumisüveg és pelenka jól megfért a Működési Kézikönyvvel és  – a kis ujjacskáktól ragacsos – lap topokkal. Az apukák jól  vizsgáztak: az izgő-mozgó apróságokat egészen estig le tudták kötni, hogy a mamik nyugodtan „dolgozhassanak”. Persze az anyatejet egy babának sem kellett nélkülöznie. Jó ez a csapat: egymás ötleteit továbbfejlesztjük és ami az egyiknek nem megy, abban segítségére van a másik.

- Hogyan tudod összeegyeztetni az anyaságot és a munkát?

-Amit csak lehet, e-mailben intézek, hogy a telefon csörgése ne zavarja meg a gyerekek napját. Ha személyes intézni való van, akkor ők is jönnek: kötöttünk már szerződést a Balaton parton, de Magor fél évesen járt már Budapesten és a bikali Élménybirtokon is. Ez csapat munka, melyben benne van a nyugodt természetű legkisebb családtagtól a férjemen és a szüleimen át a 85 éves dédimama is. Az éjszakák rövidek, de nem vagyok fáradtabb, mint az első fiammal voltam…

- Mit javasolnál azoknak az anyukáknak, akik otthon vannak a gyermekükkel, és szintén változtatáson törik a fejüket?

-Nálunk egy nőnek szülés után nagyon korlátozottak a lehetőségei: vagy visszamegy dolgozni és egész nap távol van a gyermekétől, vagy nem tud visszakerülni a munka világába. Szükség van olyan alternatív lehetőségekre - részmunkaidő, otthoni munka -, mely mellett tudunk teljes értékű anyák maradni. A legfontosabb tanácsom:

Anyukák! Merjetek új utakat keresni!

Szerző: