Cukorbetegség és szülés

A valódi várandóssági cukorbetegséget komolyan kell venni, és mindent meg kell tenni, hogy a kismama vércukorszintjét normál keretek között tartsuk.

 Ennek az állapotnak a szülés szempontjából is nagy jelentősége van.

Késői várandósságban a leggyakoribb magzati komplikáció, hogy a túl magas vércukorszint következtében a baba „túltáplálttá” válhat. Ha az anya vércukorszintje magas, a babáé is az lesz. Ennek egyensúlyban tartására a baba több inzulint termel, és az inzulin által bontott tápanyagokat zsírpárnák formájában raktározza. Ha a magzat túl nagyra nő, annak a szülés szempontjából van jelentősége - nehezen, vagy nem fér ki. A kinti világhoz való alkalmazkodás során a hirtelen lecsökkenő vércukorszint okozhat nehézségeket a számára. A várandóssági cukorbetegség koraszülést is indíthat. A koraszülötteknél nagyobb a légzésproblémák előfordulási aránya, a szívpanaszok, az agyvérzés, az emésztőszervi és a látási zavarok kockázata, és nehezebben birkóznak meg a fertőzésekkel.

Mit tehetünk önmagunk és a babánk jóllétéért?

Mindenképpen meg kell próbálni ellenőrzés alatt, és a normál kereteken belül tartani a vércukorszintet. Általában a diéta és a rendszeres mozgás elegendő ehhez, szélsőséges esetben akár inzulininjekciókra is szükség lehet. A várandóssági diabétesz nem zárja ki a természetes, hüvelyi úton való szülést. A vajúdáskor is rendszeresen ellenőrizni kell a vércukorszintet. Ebben az esetben különösen fontos, hogy az anya megfelelően egyen és igyon a kontrakciók között, végig a vajúdás során. Születése után a baba hogylétét is kiemelten figyelni kell. Kórházban általában vért vesznek az újszülöttől 1 órás és 4 órás korában. Erre azért lehet szükség, mert a baba a méhen belül ahhoz volt hozzászokva, hogy mivel az anyukája teste nem termel elég inzulint, ezért aztán ő maga termeljen többet, mint a normál mennyiség. Viszont idekinn már a túlzott mennyiségű inzulin a kelleténél gyorsabban fogja bontani a cukrot a kicsi testben, s így az élettanilag hasznos mennyiséget is gyorsabban elhasználja. Ettől léphetnek fel az ún. hypoglikémiás tünetek, amelyeket kezelni kell. A saját, önálló működésre való átállás általában 4-5 órával a szülés után végleg és spontán megtörténik, utána véget ér a kritikus időszak. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb, felismert és el nem hanyagolt várandóssági cukorbetegségben szenvedő anya kisbabájánál semmiféle komplikáció nem jelentkezik, mivel a természet magától rendezi a dolgokat. A megfigyelés viszont nagyon fontos.

Az újszülöttkori hypoglikémia tünetei:

 • sápadtság
 • izzadás
 • légzési rendellenességek: pl. szapora légzés vagy légzéskimaradás
 • izgatottság
 • hipotónia (alacsony vérnyomás)
 • görcsök, rángatózás
 • irritábilitás – vagyis minden zavarja a babát, idegesen és vigasztalhatatlanul sír
 • táplálási nehézség
 • furcsa sírás

Extrém mértékű esetben

 • besűrűsödött vér – a paradicsompiros arc a legfőbb jele
 • sárgaság az első 24 órán belül
 • alacsony kálcium- és magnéziumszint

Mindennek idegrendszeri szövődményei lehetnek, ezért kell a pontos megfigyelés.

Mik a fontos teendők egy diabéteszes kismama úszülöttje körül közvetlenül a megszületése után?

Abban, hogy a baba cukorháztartása magától alkalmazkodjon a megváltozott körülményekhez, a szoptatással segíthetünk neki leghatékonyabban. Elmondhatatlanul fontos az ő esetükben az „aranyóra”: mindent meg kell tennünk, hogy rögtön a születése után szophasson az ilyen baba (minden babának ez lenne a legjobb).Fontos a szülés utáni hosszú bőrkontaktus, mivel a születése utáni 30-60 percben keresi a baba a legaktívabban az anyamellet, és ilyenkor rendkívül erős a szopóreflex, valamint ebben az időszakban nagyon éberek a babák. Még a besűrűsödött vér is attól tud legjobban helyrejönni, ha annyit és akkor szophat a baba, amennyit és amikor akar. Ebbe a három csepp kolosztrum is beletartozik, nemcsak a nagyobb, mérhető mennyiségek a későbbi napok során. Ez csak akkor kivitelezhető, ha a nap 24 óráját együtt tölti az édesanyjával. Kevesen tudják, de a kolosztrum minden emberi táplálék közül a leghatékonyabban képes stabilizálni a vércukorszintet. Ebben az esetben (nemcsak a WHO szoptatási irányelvei miatt) kifejezetten kerülendő az újszülött cukros teával való itatása, mivel a cukor fokozott inzulinválaszt válthat ki a szervezetéből, ezáltal ronthat az állapotán.
Nagyon fontos, hogy ha a kismamának diabétesze van, akkor ezeket a sarkalatos kérdéseket előre tisztázza nemcsak a szülészorvosával, hanem a csecsemőosztályon dolgozókkal is! Ha a baba az első napokban nem eszik, vagy rosszul táplálható, ha aluszékony, nem szopik jól, ha apatikus vagy túl izgatott, vagy kialakulnak a fent leírt tünetei, végső esetben infúziós terápia megkezdésére lehet szükség. Ám a legtöbb babánál rendben lezajlik az adaptáció, és nem fajulnak idáig a dolgok. Ha a család előtörténetében szerepel a cukorbetegség, akkor nagyon-nagyon fontos, hogy a baba semmiképp ne fogyasszon tehéntejfehérjét – vagyis tápszert. Ha pótlásra van szükség valami miatt (például azért, mert a diabéteszes nők szülés utáni tejbelövellése 24 órát késhet), akkor az mindenképpen anyatej legyen – akár másik anya teje.

Mit érdemes tudnia a diabéteszes anyának a szülés utáni időszakról?

A várandósság során kialakult diabétesz általában megszűnik a szülés után. Azonban a várandóssági diabéteszben szenvedő nők esetében nagyobb a valószínűsége, hogy későbbi életük során kialakul náluk az 1. vagy 2. típusú cukorbetegség. Álljon itt egy nagyon jelentős, ám eddig kevés figyelmet kapott kutatási eredmény: a legalább 13 hónapig tartó szoptatás a nők ezen csoportja esetében 50%-kal csökkenti a betegség kialakulásának esélyét! A várandósságtól függetlenül is diabéteszben szenvedő anyák inzulinigénye a szoptatás során csökken, mert a glukóz a tejtermelés okán folyamatosan galaktózzá és laktózzá alakul át a szervezetükben. Az ő kockázatuk némileg nagyobb a fertőzésekre, a mellgyulladásra, a mellen kialakuló gombás fertőzésre. Ezért fontos rá külön odafigyelni, hogy a baba már az elejétől jó technikával tanuljon meg szopni, és lehetőleg ne okozzon az emlőn sebesedést. Az inzulin, ha az anyának a szülés után is szüksége lenne rá, a szoptatás szempontjából nyugodtan adható, mivel nagy molekula, így nem jut át az anyatejbe.