Családközpontú szülészet

Családközpontú szülészet a Mohácsi Kórházban.

Az alternatív szülészeti törekvések jelölésére Magyarországon a „családközpontú” elnevezés terjedt el. Ez a szemlélet abból indul ki, hogy a szülés természetes folyamat és része a normális életciklusnak.

A kórházi körülmények természetesebbé tételén keresztül azt hangsúlyozza, hogy a szülés egy családi esemény is, amelynek középpontjában a nő áll. Övé az irányító szerep. Természetesen szakmai segítséget kap, szükség esetén a technika támogatásával

A családközpontú szülészet lényegi elemei között szerepel  a nők mozgásszabadsága a szülés bármely szakaszában, az együttszülés az apák felkészült bevonásával, a korai anya-gyermek kapcsolat biztosítása a nap 24 órájában.

A szemlélet egyik alappillére a szülésre felkészítő kurzus.

Az Egészségügyi Világszervezet 1999-es ajánlása, hogy az élettani szülések vezetéséből kikerüljenek a rutinszerűen alkalmazott beavatkozások, mint pl. a gátmetszés, vagy a gyógyszeres beavatkozások, pl. az oxitocin, mint fájáskeltő alkalmazása. Tiszteletben kell tartani a nő döntését arról, hogy hogyan és milyen segítséggel kívánja világra hozni gyermekét. Tiszteletben kell tartani a nő magánszféráját a szülés helyszínén, hogy biztonságban érezhesse magát és megőrizze önbizalmát. Az ajánlás támogatja a gyógyszermentes fájdalomcsillapító módszerek alkalmazását is a szülés folyamán.

Szülésfelkészítőként, szülésznőként  célom, hogy a leendő anyákat megerősítsem önmagukban, hogy bízzanak a női test és lélek intelligenciájában, a szülés életadó erejében, a megszületendő gyermekben és abban, hogy aktív szereplői és ne passzív szenvedői lehessenek életük kiemelkedő eseményének.

Feladatom, hogy segítsem az asszonyok tudatosabbá válását, hogy kompetens döntést tudjanak hozni arról, mi az , ami a legjobb számukra.

Minden nő pszichikumában megvan a természetes szülés kódja, amely spontán is aktiválódik, de megfelelő felkészítés alatt a tudattalanból segíteni lehet kiemelkedését és az ezt gátló tényezőket, mint félelem, szorongás, alacsony önbecsülés, csökkenthetjük vagy meg is szüntethetjük. A jó felkészítés eredményeként  jelentősen csökkenhetnek a szülési komplikációk, beavatkozások, vagy a gyermekágyi depresszíó, szoptatási nehézségek és később a nevelési problémák is.

Szeretetre való képességünk és talán egész további életünk alakulásában meghatározó szerepe van  a magzati létben, a szülés alatt és a szülést követő néhány órában átélt behatásoknak , élményeknek. Törekednünk kell arra, hogy a születés a lehető legzavartalanabb legyen. A háborítatlanság, a gyengéd születés alapkövei annak, hogy megalapozódhasson a gyermek szeretetre való képessége..

A várandósság, a szülés, gyermekágy korai órái a kötődés szempontjából meghatározóak Ennek nehézségei később csak komoly, tudatos munkával korrigálhatók..Gondolok itt életvezetési, párkapcsolati problémákra, kudarcokra, stb.

Mindehhez a szakemberek szemléletváltására is szükség van.

Mohács Város kórházában elindult ez a váltási folyamat, melynek részét képezi egy térítésmentesen igénybe vehető szülésfelkészítő kurzus is, mely egy holland modell alapján került összeállításra. Ennek során  a hangsúlyt  az ösztönösségre, a belső folyamatokkal való együttműködésre és a gyakorlatiasságra helyezzük.

A családok korrekt, pártatlan és teljes információt kapnak a szülés természetéről, testi-lelki hatásairól, az esetleges beavatkozásokról és a szülésvezetés kórházi protokolljáról,  a szakemberekkel való kommunikációról.. Beszélgetünk a női testről, lélekről, milyen helyzetben hogyan viselkedik, mozgástípusokról, a különféle szülési pozíciók előnyeiről-hátrányairól. Fájdalom-kezelési és -csillapítási lehetőségeket , mint pl. masszázs- és légzéstechnikák, relaxációs technikák, vízben vajúdás,  ismerhetnek meg a csoportban résztvevők.

Az információ átadás szemléltető eszközökkel, prezentációs anyagokkal történik, melyek segítik a családokat tennivalók és az az esetleges beavatkozások elfogadásában, megértésében.

A csoportfoglalkozások nem előadás jellegűek, hanem interaktívak és gyakorlat orientáltak .Személyiség fejlesztő játékok, feladatok is színesítik azokat, melyek segítik a párok egymásra, a  születendő gyermekükre való hangolódását, az előttük álló sorsfordító eseményre való felkészülését.

 A résztvevők igényei, kérései szerint rugalmasan alakítjuk a foglalkozásokat. Ezért indulnak a csoportok kis létszámmal, így a részvevők könnyebben nyílnak meg, fogadják be a látottakat, hallottakat.

A szülésfelkészítő tanfolyam nem az alternatív szülésre, hanem a szülésre, mint családi eseményre készít fel.

A párok befolyástól mentesen, saját maguk dönthetik el , hogy a várandós mely szülési módot részesíti előnyben. Természetesen felvilágosítást kapnak azokról a szülés alatt előfordulható problémákról, rendellenességekről is, amelyek orvosi beavatkozást tehetnek szükségessé.

Női és páros foglalkozásokra lehet jelentkezni a várandósság 25.hetétől.

Kívánom, hogy jövendő gyermekeink méltóképpen születhessenek meg.

Szerző: 
36-20-5153715