Bringafirka - nemcsak gyerekeknek

Menj ki délután egy roncstelepre és állapítsd meg, hogy az anyag tovább létezik, mint a tárgy, amit belőle készítenek. Légy elég kreatív hozzá, hogy ezekből az anyagokból valami újat hozz létre.

guixot

Valahogy így jött létre a Guxiot de 8 Spanyolországban...

A Guixot de 8 utcai játékainál nem számít a kor: ezekkel a játékokkal szívesen játszanak gyerekek, és szüleik egyaránt, a fiatalok vagy a már bottal közlekedő nagypapák és nagymamák is.

A Guixot de 8 még az újrahasznosítás nagy divatja előtti időkben álmodta meg és készítette el játékait olyan anyagokból, amelyeket roncstelepekről szedtek össze.

A játékok hazájukban Catalunyában is nagyon népszerűek, jártak már ezer különböző településen, mintegy 20 országban, 5 kontinensen.

Játszottak velük városi tereken, strandokon, sportpályákon, udvarokon, múzeumokban, városi parkokban és természetvédelmi területeken, borospincékben, hidakon, várakban, börtönökben, metróállomásokon, menekülttáborokban, kereskedelmi központokban…

Népszerűségük talán abban rejlik, hogy a játékok sok témához kapcsolhatók: népszerűsíthetik a tudományt, szólhatnak a környezettudatosságról, a kreativitásról, közös élményt adnak, erősíthetik a társadalmi összefogást a művészeteken keresztül, és mindenekfelett, önfeledt játékot, szórakozást jelentenek.

A képzelet határtalan és ha az alkotók a tudománnyal ötvözik, izgalmas és sosem látott találmányok születnek. Így aztán az anyag tovább élhet, mint a tárgy maga. Ezek a játékok tulajdonképpen mozgó, élő szobrok, amelyek azért születtek, hogy a csoport által oly nagyra tartott közönség önfeledten játszhasson.

A Guixot de 8 többféle kollekcióval utazik a világban, Pécsre most a Bringafirka érkezik.

20 évig készítettek a La Plana roncstelepen talált anyagokból játékot. Gyűjteményükben nagyon sok bicikliváz szerepelt, ezért elhatározták, hogy külön kollekciót készítenek ezekből, ez lett a Bringafirka. Az egyik bicikliből például daru készült, amivel pecázni lehet, egy másik kerékpárból pedig egy soha nem látott madár lett, amelyik tojásokat is tojik - természetesen a feladat éppen ezeknek a tojásoknak a megmentése. A biciklikerekekből labirintust, vagy éppen malomkereket készítettek. A fantasztikus gyűjtemény minden darabja önálló történet, megfejtendő rejtély.

A Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok programján minden nap délelőtt és délután 2-2 órát játszhatunk majd ezekkel a különleges darabokkal.