Bodza

A bodza májusban, júniusban virágzik.

A fekete bodzának hatalmas tört fehér színű virágai vannak. Ha jól megnézzük közelről a tányérokon milliónyi apró önálló virágok kapaszkodnak össze. Elsőnek egy kellemes tartósítószer mentes frissítő italt ajánlok.

Bodzaszörp

Keressünk 10-15 db üde friss tányért és közvetlenül a virágot csípjük le. 5 literes dunsztos üvegekben szoktam elkészíteni, mert a családom nagy mennyiségben fogyasztja  e nedűt a szezon alatt.

  • Hozzávalók: 1 db 5 literes üveg
  • 4,5 l víz
  • 5-6 db virág
  • ½ kg kristálycukor
  • 4-5 db citrom
  • 3-4-db citrompótló

Természetesen ízlés szerint a mennyiségek változhatnak.

A vízből és a cukorból szirupot főzök, mikor kihűlt a szirup hozzáadom a citrompótlót . A virágokat elrendezem az üveg alján, alaposan megmosom a citromokat, 2 db-ot karikára vágok, és a virágokra helyezem. 3 db citromot kifacsarok és a sziruphoz adom. A szirupot hozzáadom a virágokhoz és 1-2 napig hagyom, hogy az ízek összebarátkozzanak. Gondolom, minden háziasszony konyhájában van jó pár díszes üveg, amit úgy gondol, jó lesz még valamire. Nos, én is ilyenkor vonultatom fel rejtett üveg tartalékaimat. A leszűrt aranyszínű szörp egy csepp tartósító szert sem tartalmaz, fogyaszthatják kicsik két éves kortól és nagyok. Egészségetekre!

Bodzavirág palacsinta:

Hozzávalók 4 személyre:

  • Személyenként 3-4 db virág
  • 2 dl tej
  • 1 közepes tojás
  • csipet só
  • cukor
  • csipet szódabikarbóna
  • 6 evőkanál liszt
  • ízlés szerint fahéj
  • porcukor
  • méz

Különleges ízű csemege. A virágokat fahéjjal ízesített lisztbe mártjuk, majd sűrű palacsinta tésztába és hirtelen forró olajba dobjuk ahol néhány perc alatt aranyszínűre sül. Papírszalvétán lecsepegtetem, majd porcukorral megszórom és tálalás előtt néhány csepp virágmézzel ízesítem.