Bemutatkozik bába-dúla szakértőnk

Bába dúla szakértőnk, Szabó Zsuzsanna bemutatkozása

Szabó Zsuzsanna vagyok. A Magyarországi Dúlák Egyesületének alapképzését 2004-ben végeztem el, s azóta folyamatosan képzem magam különféle tanfolyamokon, workshopokon, esetmegosztó alkalmakon, konferenciákon. 2005 óta bábatanoncként otthoni, dúlaként kórházi szüléseket kísérek.

A dúla

A dúlaság, mint hivatás az utóbbi tíz év során kezdett Magyarországon elterjedni.

A dúla a modern korban várandósság és szülés körüli asszonytársi segítőt jelent. Az ókori görögök azt a rabszolganőt hívták így, aki az asszonyoknak segített a női munkák elvégzésében a ház körül. Ebbe természetesen beletartoztak a szüléskor adódó „szaladj ide, tedd oda” tennivalók is. Talán innen a szó eredete, ám azóta kicsit módosult a jelentése. A görögök még biztos nem gondolták volna, hogy egyszer majd internetes távdúlák dolgoznak az éterben…

Ma a dúlaság hivatás és szolgálat. A XX. században az Egyesült Államok területén jelent meg újra ez a kifejezés az egészségügyi szakképesítéssel nem rendelkező, laikus szüléskísérők, asszonytársi segítők megjelölésére. Azóta a modern-kori dúlaság elindult világ körüli – ha tetszik, „hódító” – útjára. Ma már Európa és a fejlett világ szinte minden országában dolgoznak azok az asszonyok, akik saját (jó vagy traumatikus) szülésélményük által inspirálva abban szeretnének segíteni a nőknek, hogy gyermekük érkezése minél háborítatlanabbul történhessen. Hogy az anyák az információk minél teljesebb ismeretében készülhessenek az életadásra, és újszülöttjük ellátására.

A kismama-dúla kapcsolat nincs szabályokhoz kötve. Bármikor, bármiben kérhetsz segítséget a dúládtól, és a kapcsolatfelvétel időpontja is rajtad múlik. Van, aki csak a szüléshez keres segítőt, van, aki már a korai várandósságtól igényli, hogy legyen egy állandó személy, akihez fordulhat. Mivel sok magyar kórházban nem engednek be a szülőszobára egynél több kísérőt, olyan kismamák is vannak, akik apás szülést terveznek, de a várandósság és a felkészülés idejére dúla segítségét veszik igénybe.

A dúlád adhat neked tanácsot, és segíthet a kérdéseidre megtalálni a válaszokat, testi-lelki-szellemi értelemben egyaránt. Viszont nem ajánlhat orvost, kórházat, hiszen mind nagyon különböző egyéniségek vagyunk: ami egyikünknek jó és beválik, az a másikunknak nem biztos, hogy tetszene.

Döntéseket sem hozhat soha helyetted, csak információkkal segíthet neked meghoznod a saját döntéseidet, hiszen a te életedről, a te testedről, és a benned fejlődő saját gyermekedről van szó.

Vagyis te vagy az, akinek a legközvetlenebb érzékelése van a folyamatokról. Segíthet a dúla abban is, hogy az apa megfelelően felkészülhessen az apás szülésre.

Fontos, hogy a dúla nem egészségügyi képzettségű szakember. Tanulunk és ismerünk nagyon sok egészségügyi jellegű eljárást és trükköt is, igyekszünk kiismerni a medikális beavatkozások előnyeit és hátrányait egyaránt, de ezeket mi nem alkalmazzuk. Azok az orvos és a szülésznő kompetenciája, amelybe egy dúla nem jogosult beleszólni.

Sokan összekeverik a dúla szerepkörét a bábáéval. A bába a szülés teljes körű szakmai felelőse, a dúla azonban mindig laikus segítőként van jelen, sosem döntéshozó szerepkörben. És bár igaz, hogy Magyarországon a dúlaság az otthonszülés mozgalmán keresztül terjedt el, ma a dúlák legtöbbje kórházi szüléseknél dolgozik – hiszen a magyar nők 99, 8%-a kórházban szül.

A dúlai eszköztár kellékei között, ha a kismama is szeretné, a „szelíd gyógymódok" köre szerepel. Ebbe rengeteg minden belefér: masszázs, aromaterápia, gyógynövények, homeopátia, lelki ráhangolódás, kommunikáció a babával, kendős technikák, borogatások és általában a víz használata a várandósságban és a vajúdásnál, étkezési tanácsadás stb.

A legtöbb várandósság idején jelentkező panasz enyhíthető ezek valamelyikével, és a szülésnél is jobb, ha először szelídebb eszközökkel próbálunk hatni, mint ha rögtön „ágyúval lövünk verébre”.

Csoportos foglalkozások a dúlai gyakorlatban kevésbé vannak jelen. Vannak dúlák, akik tartanak pl. csoportos szülésfelkészítő foglalkozásokat, hogy a közösségben rejlő energiákkal is megismertessék a szülőpárokat, mégis a dúlai munka lényege a személyesség.

Igazán egyénre szabottan akkor tudunk beszélgetni, ha egyszerre csak egy kismamára, illetve egy pár igényeire, kérdéseire koncentrálunk, és a találkozás lehetőség szerint nincsen mereven kötött időkeretbe szorítva.

Ilyen egyéni találkozást bármikor kezdeményezhetsz a dúládnál, ha szeretnél valamilyen témáról, hirtelen felmerült élethelyzetről személyesen is beszélgetni.

Szerző: