Bababőr

Az egészséges baba tökéletes, puha, finom bőrrel jön világra a steril magzatvízzel telt anyaölből. A legidillibb fogadtatás számára az édesanyja testmelege, bőre, simogatása az anyukaja hasán.

A bébi bőrével kommunikál: a legtöbb inger innen érkezik felé; első tapasztalásai a világról - amik végigkísérői életének. S ő is beszel a bőrével; édesanyja számára a legfinomabb illat ami babájából árad - részben ez indítja el a tejelválasztást.

Ezért sem célszerű a babát tisztara mosni mesterséges illatú szappannal. A fürdés az első hónapokban (amíg a baba nem mászik) a víz élvezetéről szól, s nem arról, hogy bármiféle piszkot eltávolítsunk (kivéve a popsit, de erről meg később). Felesleges stresszkent megélni, ha 1 - 1 nap kimarad a fürdetés, főként, ha a mama fáradt, s ezt az időt pihenésre, vagy pihentető együttlétre tudja fordítani a párjával (a párkapcsolat ápolása legalább oly fontos a gyermek érkezése után, mint a baba bőrének ápolása), vagy a babával (segíti a tejtermelődést).

Többen ajánljak a babaolaj használatát fürdés előtt a hajlatok tisztítására: van, aki szereti, de vannak babák, akik bőrét erősen kiszárítja, berepedéseknek, fertőzéseknek teret engedve. Ha valaki szeretne olajat használni (akar 1 - 1 nap fürdés helyett), érdemes természetes olajat (pl. mandulaolajat) vásárolni., de az „olajozás” el is hagyható.

Szóljunk a fürdővízről is - amiről szinte sosem beszélünk, hisz oly egyértelmű, hogy kiengedjük a csapból. Ha babánk bőre száraz, érdemes a csapi vizet PI vízre, vagy más szűrt vízre cserélni és ritkítani a fürdetések számát. A kamillás fürdő is száríthatja a baba bőrét. Fürdés után fontos, hogy alaposan töröljük szárazra a baba teljes testét, ügyelve a hajlatokra és a popsira.

A testápolókban sok a mesterséges illatanyag (elnyomja a természetes testillatot, ami fontos kötődés mind az anya, mind a baba részére) és a mesterséges tartósító (ami ugyanúgy bekerül a baba szervezetébe, mintha táplálék utján jutna oda). A krém elfedi a pórusokat, amik akadályozzák a bőr légzését, tehát érdemes csak azokra a területekre használni, amik megkívánják.

Ha a baba bőre krémezésre szorul, érdemes ellátogatni a natúr boltokba, ahol egyre többféle csak természetes összetevőket tartalmazó testápoló közül választhatunk. Ha szeretjük masszírozni a babát, akkor is érdemes természetes alapanyagú krémet, vagy olajat használni, ezek nem okoznak allergiát. A bébi bőrének rendszeres szellőztetése több okból is jó hatású: összeköthetjük a baba - mama, baba - papa bőrkontaktussal, ami a szeretet egyik fontos kifejeződése (a szülő meztelen mellkasára, hasára fekteti a meztelen bébit).

Ruhák nélkül sok baba élvezi a szabad mozgást, ám van akiknek a ruha, sőt a pólya ad biztonságérzetet. A bőr szellőztetése (főként a hajlatoké) jó megelőzése a kipállásnak, pirosodásnak, kiszáradásnak. Sokakat foglalkoztató téma a popsi bőrének ápolása. Talán ez a legérzékenyebb terület, gyakran csak sok kisérletezés hoz megoldást.

Ha pirosodást észlelünk, szellőztessük gyakrabban és hosszabb ideig a popsit. A pelenka fajtája is lehet oka a piros popsinak. Az eldobható pelenkák olyan kémiai anyagokat tartalmaznak (a nedvszívó mag) amik a vizelet hatására kioldódnak és felszívódnak a baba bőrén keresztül (ha ezt használjuk érdemes gyakran cserélni). Kivétel ez alól a "kukoricapelus", ill. az ökopelenka.  Ha hagyományos vagy mosható nadrágpelenkát használunk, akkor a mosószer kiválasztására ügyeljünk, amire sok baba érzékenyen reagál.

A natúrboltok egy részében beszerezhetünk "bio - mosóporokat" ill. érdeklődhetünk a mosás felől a pelenka terjesztőinél. A popsikrémekről ugyanazt kell tudni, mint a testápolókról. Van, aki nem használ popsikrémet, mert nincs szüksége rá, van, aki a székletet olajos vattával tisztítja ki, van, aki a folyó-vizes, szappanos popsimosást kedveli, van, aki anyatejet használ popsikrémet, s van, aki erre vagy arra a márkára esküszik.

Ha megfigyeljük babánk bőrét és megtaláljuk a mindannyiunk számára tetsző bőrápolókat, (vagy szükségtelenségüket), ne változtassunk csak azért, mert valakinek más vált be. Minden baba egyéni, egyedi, kívül - belül.

Szerző: