Baba és mama jóga az egészségért és a jobb közérzetért

Minden anyuka, szülő a legjobbat szeretné biztosítani a megszületett babának.

A modern világ egyre gyorsuló tempója mellett a kisbabáknak minden lehetséges segítséget meg kell adni, hogy nyugalmuk megteremtődjön.

A jóga erőforrás, melyből merítve a babák képesek lesznek a stressz hatékony kezelésére, és megtanulnak igazán jól ellazulni.

A jógagyakorlatok a lehető leghatékonyabb módon segítik a babát, hogy miközben fejlődik és növekszik, elviselje az élet nehézségeit. Az együtt mozgás, a szeretetteljes érintés és masszírozás, biztonságos közös játék és élvezet követi egymást. Az érintés, az erőfeszítés, a mozgatás és a mozgás kombinációja erős, sok érzékletet magába foglaló ingerlésként éri a babát.

Rövid gyakorlás a babának annyi testi aktivitást nyújt, amennyit akkor kapna, ha egész nap foglalkoznának vele. E tevékenységek hatására nyugodtabb lesz a baba, mélyebben alszik. A rendszeres jógázás a kisbabával erősíti az izmokat, az izületeket mozgékonnyá teszi, és egyensúlyba kerül a baba hormonháztartása is.

Az érintésről kimutatták, hogy a szervezet működését fejleszti, segíti az agy és az idegrendszer fejlődését, ami a születéssel messze nem zárul le. A babás jóga a baba minden érzékszervét egyszerre stimulálja, az egyik hatás erősíti a másikat.

A jógában minden feszítést ellazulás követ, így a baba hozzászokik, hogy ezek összetartoznak, segítségükkel könnyen megtanulja szabályozni az oly gyakori, az emésztőrendszer felől érkező fájdalom, szélgörcs okozta feszültséget.

A közös jógázás közös játékot, közös nyújtást, feszítést és lazítást jelent. A babák élvezik az érintést, a mozgást, a ritmust és az ellazulást, közben a szülők is osztoznak örömükben. A koncentrált egymásra figyelés segíti a baba mama közt kialakuló kommunikációt. A közösen végzett gyakorlatok megtanítanak együttműködni másokkal, és aktív módon játszani, így segítik a késôbbi közösségi életet, közösségbe illeszkedést.

A pozitív stresszhatás gyógyítja a születés/szülés traumáját, a babát jobban felvértezi a stresszhatásokkal szemben és a kihívásokat is élvezetessé teszi számára. A babával közösen végzett gyakorlás a klasszikus jóga minden összetevőjét tartalmazza:

  • a szándék tudatosítását,
  • a bemelegítést a nyújtás előkészítéséhez,
  • a test fő szerveit, szervrendszereit,
  • az izomtónust serkentő ászanákat és mozdulatokat
  • s az ezt kövező mély relaxációt.

A kisbabával közös jógázást bátran merem ajánlani a jógában járatlan mamáknak és babáknak is.

 

 

Szerző: 
30/757-55-22
aszilvia9 [at] gmail.com