Baba a kocsiban

A 21. századi babák többsége az utcán babakocsiban utazik, és általában előre nézve, háttal a szülőnek. Egy angliai kutatás a babakocsik pszichológiai hatását vizsgálta. 

A kutatás első részében 2722 baba-szülő párost figyeltek meg babakocsi-használat közben Nagy Britannia utcáin: a babák 62%-a előre nézve – a szülőnek háttal – utazott, ez az arány az 1 és 2 év közötti gyerekek esetében még magasabb: 86%. Ezt egy kiegészítő kísérlet követte, amely során 20 babát toltak végig babakocsiban egy kb. 1,6 km hosszú főutcán, félúton átfordítva a babákat a menetirány felé fordítottból a szülővel szembe ülő pozícióba.

A szülő felé fordított gyerekek 25%-ához beszéltek a szüleik, míg a háttal fordított gyerekek esetében csak 11% az arány;

  • Összességében a megfigyelt szülők csupán 22%-a beszélgetett a gyerekével.

  • Csupán amiatt, hogy a babát a szülő felé fordították, a szülők kétszer annyit kommunikáltak a gyerekekkel.

A kommunikáció hiányán túl a kutatás további negatív összefüggéseket is feltárt, amelyek arra utalnak, hogy a menetirány felé fordított pozíció stresszesebb a babák számára. A kísérlet során a szülő felé fordítottpozícióban utazva a babák fele, míg a szülőnek háttal ülő pozícióban csak egyetlen egy gyerek nevetett.

A szülő felé fordítva ültetett babák pulzusa alacsonyabb volt, és közülük kétszer annyian (52%) aludtak el az út során, mint a menetirány felé néző gyerekek közül (27%). Mivel a nyugodtabb, biztonságérzetet nyújtó helyzetben könynyebben alszunk el, ezek az adatok arra utalnak, hogy a szülő felé fordított pozíció kevesebb stresszel jár a gyermekek számára. Levonhatjuk a tanulságot: kifele ne, babakocsiban se!

A cikk forrása: www.mamami.hu – alternatívák baba-mama témákban – hordozás, mosható pelenka, szoptatás, alternatív nevelés.

Szerző: