Az vagy, amit megeszel!

Mit adsz a testednek? Mi az, ami jó?

Évszázadok óta keresik a választ az egészséges táplálkozás kérdéseire az emberek, és mindenki másra esküszik. A nők legnagyobb része akkor kezd a kérdéssel behatóbban foglalkozni, amikor egy másik életet hordoz magában: ami jó nekem, neki is jó? Vegán és vegetáriánus étkezés: két népszerű reformtáplálkozási mód. Mit is kell róluk tudni kismamaként, családanyaként? 

Mik vagyunk mi? Nyulak?

A klasszikus vegetárianizmus annyit jelent, hogy valaki nem eszik húst. De eszik tojást, tejterméket, néha halat is. Ennek aztán ezerféle variációja és oka van. Sokan erkölcsi vagy vallási megfontolásból választják ezt az étkezési formát, mások egészségük megőrzése miatt. A harmadik gyermekét váró Emese nem ezek közé tartozik.

“Valójában gyerekkoromban sem voltam nagy húsevő. Amikor 12 éve Angliában töltöttem egy évet, akkor kezdtem el teljesen mellőzni a húsokat. Nem elvből vagyok vegetáriánus, hanem egyszerűen válogatós vagyok. Abban hiszek, hogy mindenkinek a szervezete jelzi, hogy mire van szüksége. Én próbálok figyelni erre.”

Emese rengeteg zöldségen és gyümölcsön kívül sokféle gabonafélét eszik, tejtermékeket, tojást és halat.

“ Most hogy babát várok, annyi történt talán, hogy gyakrabban eszem halat, heti 2-3 alkalommal.

Előző két terhességemkor sokan mondogatták, hogy biztosan meg fogom kívánni a húst, de nem így történt. Most, a 3. babámmal viszont volt úgy, hogy megkívántam egy kis száraz szarvas szalámit, vagy ha a gyerekeknek csirkét sütöttem, abból is ettem pár falatot. De pörköltet most sem ennék.

A családom aggódik, hogy több húst kéne fogyasztanom legalább ilyenkor, főleg úgy, hogy elég alacsony a vasam. Ugyanakkor látták, mindkét gyermekem egészségesen született. Majd vegetáriánusként a 3300 grammal született fiamat hat hónap alatt 10 kilóra "hízlaltam" csak anyatejjel. Mindkét gyerkőcöt 2 évig szoptattam.”

Emese nem várja el a családtól, hogy kövesse az életmódját. A gyerekek mindenevők, férje nagy húsevő, főzni is szeret. A kislány különösen szereti a húst, a kisfiú, ha választhat egy húsos, vagy egy zabos-cukkinis fasírt közül, akkor inkább az utóbbit kéri.

“Fontosnak tartom, hogy sokféle ízt ismerjenek meg, ne csak pár variáció legyen a mindennapokban, amiket felváltva kell készíteni. De szerencsémre jó evők, ezt az oviból is hallom. Minden gyümölcsöt nagyon szeretnek. Nyáron a nagyszülőknél hol a cseresznye-, hol a barackfáról csüngtek, most pedig jön a szüret. Ha salátát készítek, akkor is mint a kicsi sáskák, el is tüntetik gyorsan. Könnyű dolgom van, azt hiszem.”

Nyerskonyha

A magyar gyomornak hajmeresztő hírünk van: élnek emberek hús, szalonna és forró olajban sült étkek nélkül. A vegán vagy élő ételek hívei nemcsak a húst, tejterméket és tojást zárják ki az étrendjükből, de a zöldségeket sem főzik-sütik. Bizarrul hangzik? Pedig nem az! Látványos és bámulatosan ízletes konyhaművészet alakult ki a nyersételek köré - már Pécsett is megkóstolhatjuk. 

“2009-ben jelent meg nálam egy olyan ételallergia, amivel nem igazán tudtam mit kezdeni.- meséli Timi, aki férjével az első pécsi nyersétterem megálmodója, elindítója. - Bármit ettem, viszketett a bőröm. Megfigyeltem az étkezésem, és akkor javult a helyzet, amikor maradt a zöldség, gyümölcs, a hüvelyesek és akkor még a hús. A tejtermék sosem hiányzott, gyerekkoromban sem szerettem.“

 A vegán ételek még ma is kuriózumnak számítanak, sokan bizalmatlanok és a jól ismert táplálék piramisra hivatkozva egyoldalú táplálkozási formának tartják. A nem szokványos étkezést folytató emberek környezete igazából akkor döbben meg, amikor kopogtat a kisbaba.

Timi a várandósság alatt váltott teljesen életmódot: Lili a pocakban jelezte, hogy nincs szüksége húsra. A szülők sokat gondolkodtak, kutakodtak, mi is lenne a legmegfelelőbb táplálkozás, így találtak rá Budapesten egy nyers vegán étteremre.

“ Azonnal be is mentünk és meglepődtünk, hogy milyen bőséges a választék. Volt, ami ízlett és volt, ami nagyon nem. Egyszer csak azon kaptuk magunkat pár hónap múlva, hogy reggelente készítjük a zöld turmixot, lencséből a fasírtot és nem sütjük a süteményt.”

 Lili Budapesten született. Az orvos elfogadta Timi életmódját, nem próbálta meg lebeszélni róla, így tett a család is. Hozzátápláláskor Lili kapott főtt ételt, de Timiék mindig fontosnak tartották, hogy jó minőségű alapanyagokból készüljön a bébiétel. 

“A család 60-80%-ban eszik nyersen, Lili imádja zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat és mindent, amit születése óta eszik, de nem erőltetjük rá. Mindig jelezte, ami neki nem esik jól és nem kéri. Most már ovis, és ott is csak azt eszi meg, amit szeret. (Ez legtöbbször a köret.) Sokat van velünk az étteremben, nézi, hogyan készül egy zöldség-kréker és közben elmajszol egy-két kelkáposztalevelet vagy egy fél cukkinit.”

Persze abból, hogy valaki a vegán táplálkozást választja, még nem következik, hogy éttermet is nyisson. Ehhez nagy merészségre van szükség, hiszen a magyar ember nem arról híres, hogy szívesen lecseréli a paprikáskrumplit nyers cukkinire. Timiék étterme azonban már több, mint egy éve működik, törzsvendégeik vannak. Az a céljuk, hogy megismertessék az emberekkel az élő ételeket, amelyek után nincs teltség érzet és fáradtság, csak jókedv és energia. Az élő ételeket nemcsak azoknak ajánlják, akik vegán életmódot folytatnak, hanem azoknak is, akik valamilyen ételallergiával élnek együtt.
 

Vegán táplálkozás

  • tisztán növényi eredetű táplálék természetes formájukban, feldolgozás, sütés, főzés nélkül
  • az elkészítés során minden olyan eljárást mellőznek, amely 40 Celsius-fok fölé hevíti az alapanyagokat. Ez az a határ, ami felett már a természetes növényekben található élő enzimek elpusztulnak.
  • nincsenek állati eredetű élelmiszerek, hozzávalók
  • zöldségek, gyümölcsök, diófélék, olajos és nem olajos magvak, csírák, friss hajtások, természetes édesítőszerek, himalája só, természetes fűszerek és ételízesítők, útifűmag-héj, aszalt gyümölcsök és szárított zöldségek szerepelnek a hozzávalók között

 

Híres vegetáriánusok 

Szokratész,  Albert Schweitzer,  Richard Wagner, Tolsztoj, George Bernard Shaw,  Leonardo da VinciHippokratész és  a propaganda szerint Hitler is...

 

Főzzünk a babának! 

Ha már az egészséges étkezésnél tartunk, mindenképpen bíztatnánk mindenkit, hogy az üveges bébiétel helyett otthon készült finomságokat tálaljon a babának! Olcsóbb is, finomabb is és változatosabb is, valamint kevesebb szeméttel jár! A bolti babaeleséget tartogassuk a zsúfoltabb napokra, vagy utazásra!

 Elég néhány szabályt betartanunk:

  • válogassuk meg alaposan a hozzávalókat és tartsuk be a védőnő utasításait
  • lehetőleg kevés fűszerrel, só és cukor nélkül készüljön a babapép
  • a bébiétel alapja a krumplin kívül pépesre főzött rizs is lehet, van olyan baba, aki ezt jobban szereti
  • az otthon készült bébiétel 2-3 napig hűtőben nyugodtan tárolható
  • a pépes bébiétel fagyasztható és a fagyasztástól számított három hónapon belül fogyasztható
  • a barnulni hajlamos gyümölcsökre csepegtessünk citromot - bár az étel színe a babákat nem szokta zavarni
Szerző: