Az orrot érintő betegségek

Nátha és más felső-légúti betegségek

Kezdjük rögtön a náthával.

Ennek gyakran cseppfertőzéssel terjedő vírusfertőzés az oka, mely sokszor felülfertőződik baktériummal. Orrdugulás, orrváladékozás jelentkezik, a zöldes-sárgás váladék baktérium jelenlétére utal.

Láz csecsemőkön, kisdedeken gyakori. Az orrdugulás megszüntetésére nyálkahártya lelohasztó orrcseppet használjunk. Mivel a duzzanat érintheti a fülkürt orrgarat felőli szájadékát, ami középfülgyulladást okozhat, az orrcsepp használatakor a gyermeket fektessük le, feje lógjon túl az ágyon. És fordítsuk a fejét néhány másodpercig az orrcsepp beadásának oldala felé.

Miután a nyálkahártya lelohadt használjunk orrszívó-porszívót, mely kíméletesen és hatékonyan távolítja el a váladékot. Esetleg nyákoldó szert is alkalmazhatunk, a váladék könnyebb eltávolítása érdekében.

Az allergiás nátha gyakran járhat asthmával. Kiváltó okok közt pollenek, atkák, állati szőrök, stb. szerepelhetnek.

Az orrváladék híg, vízszerű, gyakori a tüsszögés, könnyezés, orrdugulás. Egy specifikus antitestet vizsgáló vérvétel, esetleg bőrteszt segítségével az allergén megállapítható. Az allergént el kell távolítani, orrcseppet, orrsprayt használhatunk, illetve antihisztaminokat, melyeket szakorvos írhat fel.

Gyermekkorban sokszor fordul elő orrvérzés, mely kialakulhat az orrbemenet nyálkahártyájának kiszáradása, pörkképződése miatt, de sokszor az orr piszkálása miatt is. Ezeknek hátterében nátha, sérülés, súlyosabb esetben vérképzőszervi betegség, magas vérnyomás, vesebetegség, esetleg idegentest állhat.

Ha az enyhébb orrvérzés visszatér, a száraz orrnyálkahártyát kezelhetjük az orrbemenetbe kent borsónyi, patikában is kapható orrkenőccsel.

Akut orrvérzés esetén ülő helyzetben kenőcsös, esetleg nyálkahártya lohasztó (érösszehúzó) orrcseppel átitatott vattacsomót helyezhetünk az orrbemenetbe, miközben a tarkóra hidegvizes borogatást helyezünk.

Enyhén előrehajtott fejjel az orrszárnyak össteszorítása javasolt 5 percig.

Ha a vérzés nem áll el célszerű szakorvoshoz fordulni, aki a tágult vérzést okozó eret kémiai anyaggal kezeli, ha ez sem elég, az eret „megsüti” helyi fájdalomcsillapító hatása alatt.

Végezetül egy fontos megjegyzés. A nyálkahártya lohasztó orrcseppek (kivéve sós oldatok) használatáról tudni kell, hogy 7-10 napnál tovább nem szabad használni, mert ellentétes hatást érhetünk el vele: a tartós orrcsepp használat az orrnyálkahártya megvastagodását okozza!

Szerző: