Az orrlégzést befolyásoló ritkább rendellenességek

A kisgyermekek előszeretettel dugdosnak az orrukba, fülükbe idegen anyagokat.Ha észrevesszük, mély, szájon át történő légvétel után fújassuk ki velük az orrukat. Ha így nem sikerül eltávolítani az idegen testet, forduljunk szakintézethez.

Az orrba került idegen testet, főleg ha az gömbölyded formájú, a nyálkahártya lelohasztása és fájdalomcsillapítás után speciális kampóval távolítja el az orvos. Otthon TILOS csipesszel próbálkozni!

TILOS, mivel a tárgy kicsúszhat a csipesz pofái közül, és az így megmozgatott idegen anyag az orrgaratba, onnan esetleg a hörgőkbe juthat. Ha az idegen test hosszabb ideje van az orrban, féloldali bűzös orrváladékozás, orrlégzési zavar, fejfájás, orrvérzés alakulhat ki. Az orrjárat hátsó nyílásainak veleszületett elzáródása (choanalis atresia) lehet egyoldali vagy kétoldali. Az utóbbi akadályozza a szopást, azonnali műtését javasoljuk. Az egyoldali orrjárat elzáródás váladékpangást okoz, sokszor csak későbbi életkorban ismerhető fel.

Az orrsövényferdülés gyermekkorban ritka, trauma hatására, esetleg fejlődési rendellenességként jöhet létre. Orrlégzési nehézséget, váladékozást okozhat. Gyermekkorban csak durva ferdeség esetén kerül szóba műtéti megoldás.

Előfordulhat az alsó orrkagyló túltengése, mely orrlégzési nehézséghez, orrváladékozáshoz vezethet. Ennek hátterében a gyakori fertőzések miatt kialakuló ismétlődő nátha állhat. Mivel a gyermekek általában nem tudják teljesen hatékonyan kifújni az orrukat, az orrváladék pang, ez irritálja az orrnyálkahártyát, és így az alsó orrkagyló térszűkítő megnövekedéséhez vezet. Ennek elkerülésére orrcseppet lehet használni. Kémiai edzéssel az orrkagyló mérete csökkenthető, a műtét csak nagyobb korban lehetséges. Célszerű kerülni a fertőzéseket, illetve ha a  szülő az orrváladékot teljesen eltávolítja, a kóros elváltozás megelőzhető. Orrlégzési nehézséget okozhat orrpolyposis is. Ez melléküreggyulladás és allergia talaján alakul ki. Világosszürke, csillogó szőlőszemszerű képződményről van szó. Kísérő tünet lehet az orrváladékozás, tüsszögés. Ha az antiallergiás kezelés elégtelen, műtétileg távolítják el a polypot.

Az orrmelléküregek (arc-, homloküreg, rostasejtek) gyermekkorban viszonylag fejletlenek, gyulladásuk esetén gennyes orrváladékozás, főleg délelőtt jelentkező fejfájás, köhögés, a gennyes váladék lenyelése miatt gyomorfájás jelentkezhetnek. Elhanyagolt rostasejt gyulladás jelzője lehet a belső szemzug duzzanata, láz, gennyes orrváladékozás. Ilyenkor az orrváladékot alaposan le kell szívni és szakorvoshoz kell fordulni, aki megkezdi a probléma antibiotikumos kezelését. A következő számban a fül betegségeit mutatjuk be röviden.

Szerző: