Az ödéma kezelése és megelőzése természetes módszerekkel

Ödémával (vízfelhalmozódás) majd minden nő találkozik a várandósság során. Ez a jelenség lehet természetes velejárója a várandósságnak - megváltozik a szervezet anyagcseréje - de jelezheti súlyos kórkép (toxaemia, gestosis) kialakulását is. Ezért minden egészséges várandós nőnek fontos tudnia hogyan ismerheti fel, előzheti meg ezen állapot kialakulását, ill. hogy mikor szükséges orvoshoz fordulnia.

A vízfelhalmozódást jelzi az alsó lábszár, a lábfej és a kéz duzzanata - amikor a zokni "bevág", az addig kényelmes cipő szorítani kezd, ill. a gyűrű hirtelen "kicsi" lesz.

Ezen a területeken a bőr feszes lehet és erősen viszkethet. Akár a hason és az arcon is észlelhetünk ödémát. Emellett jelentősen csökken a vizelet mennyisége és fokozódik a szomjúságérzet. Fokozódó ödéma eseten elengedhetetlen a vérnyomás és a vizelet fehérjetartalmának rendszeres ellenőrzése (a fent említett toxaemia veszélye miatt).

Mit tehetünk a vizeletkiválasztó rendszer működéséért?

A túl sok stressz - hétköznapi, foglalkozásbeli megterhelés - nehezíti a vesék munkáját, vagyis csökken a vizelet-kiválasztás. Gyakran a pihenés (ágynyugalom) és a nyugodt környezet elegendő gyógyír a probléma kezelésére. (Fontos: egészséges várandósnak nincs szüksége állandó fekvésre megelőzésképpen.)

Azonban tudatosítani kell, hogy a más-állapotra mindenki szervezete máskent reagál, s van, akinek több pihenésre van szüksége mint azelőtt-ezt a szervezet mindig egyértelműen jelzi. Ha sikerül megszervezni a háztartáshoz, gyerekek ellátásához szükséges segítséget-ez gyakran elegendő ahhoz, h helyreálljon a szervezet belső egyensúlya.

A vesék kiválasztó mechanizmusának támogatására használhatunk gyógyteákat, homeopátiás szereket (ezt mindig szakember segítségével, egyénre szabottan érdemes használni), illóolajokat (a nemkívánatos mellékhatások miatt szinten kérjük szakember véleményét), és speciális diétát.

Gyógyteák közül hatékony az alábbi keverék:

ALAP TEA: csalán, palástfű, málnalevél, orbáncfű, méhfű, cickafark, zsurló (1:1 arányú keveréke minden várandósnak ajánlott napi 3 csészével - hatékony a belső egyensúly megtartásában ill. a várandóssági panaszok megelőzésében).

Ödéma esetén ezt a keveréket egészítsük ki plusz egy rész csalán, zsurló, és nyírfakéreg teával. Minimum 3 csésze a napi adag, de több is fogyasztható, akár citrommal, mézzel ízesítve is.

A táplálkozás szempontjából először tisztáznunk kell egy tévhitet: a só és folyadékmegvonás nem segít az ödéma csökkentésében, sőt kifejezetten káros a vesékre nézve!

A víz kiürülését segíti a héjában főtt krumpli fogyasztása (ha nem vegyszerezett legjobb héjastól megenni) zöldségfélékkel kiegészítve: a petrezselyem, a metélőhagyma, a lestyán, az uborka igen jó vízhajtó hatású. Jó, ha minden nap esszük ezeket a zöldségféléket.

Nagyfokú vízfelhalmozódás eseten tanácsos a burgonyadiéta tartása (akár 1-2 nap alatt megoldhatja a problémát) - napi 3-szori bőséges étkezésre zöldségfélékkel és a fentebb leírt teakeverékkel kiegészítve. Ne feledkezzünk el a pihenésről sem!

A barnarizs rendszeres fogyasztása várandósoknak nem ajánlott. Megfigyelések szerint az elegendő só és fehérjebevitel fontos alapja a megelőzésnek. Persze ne essünk át a ló túlsó oldalára - a nagyfokú súlynövekedés, elhízás szinten rizikótényezőnek számit.

Fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű táplálkozás, amihez legfőbb segítséget a várandós szervezetének jelzései adják.

A baba - helyzeténél fogva nyomhatja a vizeletelvezető rendszert, ami nehezíti, vagy gátolja a vizelet kiürülését.

Egy egyszerű tornagyakorlat segíthet: pihenjünk napi 4-5-szor 5-10 percig négykézlábra ereszkedve, könyöktámaszt alkalmazva. Ha sikerül idejében felismerni és természetes módszerekkel kezelni az ödémát - elkerülhető akár a gyógyszeres kezelés ha az ödéma nem csökken, vagy a várandós nő bizonytalan, mindenképp kérjen szaksegítséget.

Fontos, hogy a vizesedést nem szabad félvállról venni, arról mindig tájékoztasd bábádat, védőnődet, orvosodat!

Szerző: