Az első babaúszás

El is érkeztünk a nagy kádtól az uszodáig. Ha a babánk már 3 hónapos, érdeklődhetünk környezetünkben a lehetőségek felől. A legideálisabb, ha van olyan szálloda a környékünkön, ahol helyet adtak a babaúszó foglalkozásoknak.

Én a nyílt uszodákat nem tartom a legszerencsésebb helyszínnek, széles körű látogatottsága miatt. Sajnos nekem is van olyan helyszínem, ahol tanmedencében tartjuk az órákat, de azon a napon az uszoda csak babaúszókat fogad. Mindez higiéniás szempontból fontos.

A víz hőmérséklete ideális esetben 30-32 fok.

Kezdő babáknak a 32 fokos medencét tartom szerencsésnek. Azokon a helyszíneken ahol ilyen meleg a víz, a 3-4 hónapos babákat is örömmel várom. Ha a víz 30 fokos, akkor inkább a baba súlyát tartom mérvadónak, tehát minimum 6kg-ot el kell érnie ahhoz, hogy uszodai foglalkozáson részt vegyen.

A medencébe speciális pelenka, úgynevezett úszópelenka ajánlott. Eldobható, egyszer használatos, vagy mosható változatban található kereskedelmi forgalomban.

A baba a foglalkozás végére éhes, és ami még fontosabb, szomjas lesz, ezért közvetlenül az óra után folyadék pótlásra van szüksége. Legjobb esetben ezt anyatej formájában kapja meg a mamától, de gyümölcslé és tápszer, egyéb korának megfelelő táplálék is jól esik a csöppnek. Figyelem! Ezt nem az uszoda területén fogyasztjuk el! A medence térben  szigorúan tilos az „evés –ivás”, a szoptatás kivételével.

 Mint minden testmozgás, a babaúszó foglalkozás is akkor eredményes, ha rendszeresen űzzük. A legideálisabb a heti két foglalkozás.  Hetente egyszer is elegendő részt venni az órákon, de - mivel tanult mozgásról van szó -, a rendszeresség, gyakorlás nagyon fontos.

Szerző: