Az aromaterápiával gyermekeink egészségéért

Az aromaterápia remek választás lehet várandósok, csecsemők és gyermekek lázcsillapítására és immunerősítésére. A gyerekek különösen jól és gyorsan reagálnak a különböző illóolajokra és azok keverékeire. A leghatásosabb, ha több illóolajat használunk együtt, ezek szinergiában, egymást erősítve fejtik ki legjobban a hatásukat.

Nagyon fontos az illóolajok esetében, hogy óvatosan és átgondoltan használjuk őket, különösen akkor, ha várandós kismamáról, vagy gyermekekről van szó, hiszen gyakoriak az illóolajok esetében a kontraindikációk.

Ebben segítséget nyújthat végzett okleveles aromaterapeuta, aki mindenkinek egyénre szabottan nemtől, kortól, problémától függően állítja össze az egyedi keverékeket. Természetesen nagyon fontos a jó minőségű 100 % tisztaságú bevizsgált illóolaj használata is. A növényi esszenciák erősítik a szervezet ellenálló képességét, javítják a közérzetet, az egészség megőrzésében is fontos szerepet játszanak, az immunrendszerre, idegrendszerre támogatólag és kiegyensúlyozólag hatnak, valamint a már kialakult betegségek gyógyításában is hatékonyan működnek. A legkülönfélébb módon használhatjuk ki az illóolajok csodálatos gyógyító erejét: használhatjuk bőrön keresztül talp-, vagy mellkasbedörzsöléssel, masszázzsal, gerinc mentén való bedörzsöléssel, aromás fürdővel párologtatásként, amely a gyermekeknél legbiztonságosabb választás az inhalálásra.

Lázcsillapítás

Először is mindig mérlegelni kell, hogy mennyire szükséges a betegek lázcsillapítása. Az egyéni szükségletek alapján kell mindig meghozni a döntést. Amennyiben jó a beteg közérzete, a gyermeket nem zavarja a láz, 39 fokig nem ajánlott lázat csillapítani, mert a szervezet öngyógyítását lelassítjuk, a lázcsillapítással támogatjuk a kórokozók szaporodását.  

Erre a feladatra leginkább alkalmas illóolajok az orvosi levendula, a citrom és a bergamott, hiszen ezek kíváló lázcsillapítók és fertőtlenítők. Segítségükkel akár 1,5 fokkal csökkenthetjük a lázat. Ezek az olajok biztonságosan alkalmazhatók kismamák, kisbabák és gyermekek kezelésére egyaránt.

Kenjük a pulzuspontokra, a csukló és a boka belső felére vagy tegyük fürdővízbe (pl.: 2 evőkanál almaecetben vagy sóban keverjünk el 10 csepp levendula illóolajat) vagy dörzsöljük végig a testet 7 csepp orvosi levendula, 3 csepp citrom vagy bergamott illóolajok, és 8 csepp növényi olaj keverékével. Ha nincsen kád, lábfürdőt is vehetünk, ekkor hideg-meleg vízben felváltva tegyük bele a lábakat ecetben vagy sóban oldott 10-10 csepp illóolajat adva a vízhez.

Hőelvezető hatású még, ha a levetkőztetett gyermekeket a felnőtt meztelen felső testére fektetjük. Láz esetén kerüljük a vörös színű ruhanemüket, helyette inkább kéket, fehéret használjunk és teremtsünk nyugalmat a kis betegek számára.

Szerző: