Az anyává válás egy természetes krízishelyzet

Saját életemben és környezetemben is tapasztalom, hogy a gyermekvállalással járó változások sajátos krízishelyzeteket okozhatnak egy család életében.

Ezekben a problémás időszakokban biztos kapaszkodó lehet ugyan a hagyomány, egy nagyobb családi, vagy női közösség megtartó ereje, de ezt a segítséget nem mindig áll módunkban igénybe venni. Ezekben a helyzetekben új megoldási stratégiákat kell találnunk, erről beszélgettünk Dr. Matesz Orsolya pszichoterapeutával.

– Valójában azért vállalkoztam ennek a riportnak az elkészítésére, mert a múlt évben többször is felkeltette a figyelmemet egy hirdetés itt, a Zsebibaba füzetben, ami sokszor hallott, de talán nem eléggé ismert fogalmakkal írta le, hogy mivel is foglalkozol.

– Igen, ez a pszichoterápiás konzultációról és tanácsadásról, valamint különböző profilú csoportok megszervezéséről szólt. A pszichoterápia tulajdonképpen egy gyógymód, amire akkor van szükség, amikor az ember lelki egyensúlya olyan mértékben felborul, hogy úgy érzi, olyan módon, ahogy eddig, nem tudja tovább csinálni az életét, és változtatni szeretne rajta: a berögződésein, a nézőpontján, a hozzáállásán. Ez az állapot két szempontból is érdekes. Az egyik, hogy ezek a helyzetek az élet természetes velejárói.

Mindenkinek a születéstől a halálig nagyon sokszor, nagyon nagyot változik a helyzete. Gondoljunk csak arra, amikor iskolába lépünk, vagy amikor elköltözünk otthonról, a szüleinktől. Tehát, azt kell mondjuk, ezek természetes, az élettel járó krízisek.

A másik, ami miatt fontos ez az állapot, hogy mindenki más és más módon tudja a krízis adta fejlődési lépést meglépni. Amikor egy krízist megoldunk személyiségünk fejlettebb, érettebb lesz.

– Mit értesz az alatt, hogy különböző módon lehet túljutni a krízisen. Arra gondolsz, hogy egy-egy ilyen élethelyzetben mindenkinek más feladatot kell megoldania?

– Nagy általánosságban egy adott életkorban egy bizonyos feladata van mindenkinek. Például kamaszkorunkban meg kell találnunk az identitásunkat, ifjú korunkban meg kell tanulnunk intim kétszemélyes kapcsolatokat kialakítani és működtetni, életünk derekán produktív életet kellene élnünk. A különböző módokat arra értem, hogy ezek az alaphelyzetek mindenkinél más-más színezetet kapnak eredeti helyzetüknek megfelelően.

Egy-egy krízis más erősségű, más formában, más „tünettel” jelentkezik. Ebből következik, hogy mindenkinek más megoldási módokra van szüksége. Van, akinek elég, ha egy időre egyedül lehet, és rendbe szedheti a gondolatait, van, akinek van egy bizalmasa, akivel mindig meg tudja osztani a kétségeit, van, akinek egy támogató közösségre van ehhez szüksége, és természetesen még számtalan megoldás létezhet.

Itt szeretném elmondani, hogy az anyaság, az anyává válás egy olyan természetes krízis egy nő életében, ami elemi erővel rendezi át addigi életét, hogy tapasztalatom szerint ilyenkor szinte mindenkinek szüksége van külső támogatásra is. Ideális esetben ezt a természetes családi közeg biztosíthatja.

– Ezek szerint, ha jól értem a hallottakat, akkor te tulajdonképpen ezekben a határhelyzetekben tudsz segíteni, hogy megtaláljuk a saját utunkat és megoldásainkat.
– Igen, pontosan erről van szó, mert az eredményes megoldás a válságban mindig azon múlik, hogy a saját képességeinket, erőinket, gyengeségeinket és hiányainkat együttvéve a saját megoldásaink szülessenek meg.

Az én feladatom ebben a folyamatban az lehet, hogy ezeknek a megoldásoknak az előbányászásában segítek, azáltal, hogy külső szemlélőként segítek rálátni a problémára, visszatükrözni a hozzám fordulókat, hogy ők is jobban láthassák magukat.

– Sok minden világossá vált, de még mindig nem tudom, miben különbözik a tanácsadás, a konzultáció, a terápia, és a csoport?

– Tulajdonképpen az első három a folyamat hosszát jelenti. Vannak olyan kérdéseink, amelynek a tisztázásához elég 1-2 alkalom, hogy megoszthassuk azt valakivel, ez a tanácsadás.

Más problémáinknak pedig olyan a természetük, hogy kicsit alaposabban kell körüljárni és erre 5-6 alkalmat is rá kell szánnunk, ez a konzultáció. A terápia pedig, az ennél hosszabb folyamat elnevezése.

A csoport a formát jelöli. Ilyenkor hasonló szintű, és természetűproblémával rendelkező embereket szervezek össze csoporttá, ahol a segítség nemcsak tőlem jöhet, nemcsak az én tükröm tükröz, hanem egymásnak is segítenek és tükröznek a résztvevők.

– Köszönöm a beszélgetést, azt hiszem, ha világos fogalmakat használunk az általunk nyújtott információk és lehetőségek is könnyebben értelmezhetőek, így nagyobb segítséget tudnak nyújtani az olvasóknak.

http://matesz.freeweb.hu

Megjelent a Zsebibabafüzt 2008. októberi számában

Szerző: