Asztma

Rejtélyes betegség az asztma.

A világ évről évre egyre több asztmás embert számlál, kialakulását viszont sok esetben homály fedi. Számtalan kutatás folyik erről és a lehetséges gyógymódokról is. Magyarország lakosságának 3%-a szenved ebben a betegségben, ami a tudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan.

A civilizáció betegsége 

Sok kutatás folyik az asztma valódi okának felfedezéséért, de az minden kétséget kizáró tény, hogy az asztma a fejlett országokban népbetegség. A legtöbb kutató a túlzott tisztaságot okolja azért, hogy teljesen hétköznapi ingerekre - porra, pollenre - nehézlégzéssel, görcsös köhögőrohammal válaszol az erre genetikailag hajlamos emberek szervezete. Magát a rohamot a légutak gyulladása és ezáltal a hörgőszűkület okozza. A kutatások arra mutatnak rá, hogy állatok, növények környezetében felnövő és természetes úton született gyerekeknél ritkább az asztma előfordulása. Ezt azzal magyarázzák, hogy a természetes környezetben már csecsemőkorban találkozik azokkal a baktériumokkal, amelyek az egészséges immunrendszer kialakulásához nélkülözhetetlenek, míg a fertőtlenített városi gyermekszobákban ezeknek hírük sincsen.

Az újabb kutatások szerint összefüggés van a császármetszések megnövekedett száma és a gyermekkori asztma növekedése között: a császármetszéssel született gyermekeknek egyes kutatások szerint 80%-kal nagyobb esélyük van az asztmára. A szülőcsatornán áthaladva ugyanis az újszülött szintén olyan baktériumokkal, mikroorganizmusokkal találkozik, amelyek nagyban növelik a védekezőképességét és ellenállóvá teszik a betegségek ellen. Ezeknek meg kell telepedniük a szervezetünkben.

Természetesen a másik ok, amiért a fejlett országok számlálják a legtöbb asztmás embert, a levegőszennyezés: ilyenkor a gyulladást nem természetes anyagok, hanem a levegőbe került szennyeződés váltja ki. Erre a típusú asztmára jó gyógymód lehet a tartós környezetváltozás.

Ezek fényében tehát új értelmet nyer az a bizonyos 1 kg kosz, amit minden egészséges gyereknek meg kellene enni egy évben. Lehet, hogy tényleg ez az egészség titka?

Nem kapok levegőt! 

Az a beteg, akinek asztmás rohama van, általában azt érzi, hogy nem kap levegőt, pedig éppen ennek az ellenkezője igaz: a kifele áramló levegő ütközik akadályba, vagyis a kilégzés nehéz. Felnőttek ezt már megértik, de az asztmás gyerekek szüleinek ilyenkor a legnagyobb feladat, hogy megtanítsák: ne kapkodja a levegőt, ne erőltesse a belégzést, hanem próbáljon megnyugodni. A pánik nagy mértékben rontja az asztmás rohamot. Kisgyerekeknél mindennél fontosabb a szülő higgadt viselkedése: ne levegővételre, hanem nyugodt kilégzésre bíztassuk a kicsit.

A gyermekkori asztmában szenvedő gyerekeket legtöbbször úszni küldik a szakemberek, mert a víz környezetében tiszta a levegő, így a fulladás veszélye nélkül sportolhatnak, valamint az úszás a légzéstechnika miatt javíthatja a légzésfunkciót, tágítja a hörgőket. Nehéz más sportot választani az asztmás kisgyereknek, mert a felszálló por miatt gyakori lehet a befulladás.

Só, tenger, spray

A sószoba, a levegőváltozás, az úszás mind javíthatják az alapállapotot, de az asztma kezelése alapvetően gyógyszeres kezelés. Mivel az asztmát az orvostudomány ma gyógyíthatatlan betegségként tartja számon, a kezelés a tünetek enyhítésére irányul. Az asztmaspray a roham közben ott fejti ki hatását, ahol akkor a legnagyobb szükség van rá: utat nyit a kiáramló levegőnek. Az asztmaspray mellé számos más rövid és hosszú hatású gyógyszert, szteroidokat szednek az asztmás betegek, amelyekkel bizonyos esetekben akár tünetmentesség is elérhető – ám sokan panaszkodnak a sok mellékhatásra.

Nincsenek bíztató hírek a természetes gyógymódok híveinek, de azért vannak alternatív megoldások. A leghasznosabb dolog a felismert allergének teljes kizárása (pl. dohányfüst) és a minél tisztább levegő. Erre valók a nálunk is nagy népszerűségnek örvendő sószobák, amelyek rendszeres látogatásával csökkenthető a légutak gyulladása.

Létezik speciális légzéstechnika, amely segíti a tüdő jobb működését (ezt egyébként nem csak asztmásoknak, hanem mindenkinek ajánlják). Segíthet a homeopátia is, ajánlanak a szakemberek szert a rohamokra is, de alkati kezeléssel akár a probléma gyökere is megszűntethető.

Mint oly sok más betegségnél, sokan itt is azt mondják, lelki okokat kell keresnünk. Az asztma olyan rejtélyes betegség, hogy az orvosi kutatások is arra irányulnak, milyen lelki tényezők állhatnak kialakulásának hátterében.

Lelki lélegzés 

Bizonyos típusú asztmáknál nem egyértelmű az allergiás ok. Az is elgondolkodtató, hogy bizonyos allergiás reakciók csak bizonyos környezetben jelentkeznek, valamint végeztek olyan kísérleteket is, amelyekben a rózsa pollenjére allergiás emberek egy műrózsa felmutatására is rohamot produkáltak. A lelki okokra visszavezethető roham a gyermekkori asztmánál a leggyakoribb, akár egy olyan személy is kiválthatja, akitől a kisgyermek fél, nem is beszélve a szorongást előidéző helyzetekről. Egyértelmű az összefüggés a stressz és a roham között - az okát azonban még keresik.

A nem hivatalos orvoslás sokféle magyarázatot talál ezekre a jelenségekre. A lelki okok között az anyától való elszakadást (vagy az ettől való félelmet) jelölik meg első helyen, ami magyarázza azt a jelenséget is, hogy iskolába kerülve általában rosszabbodik a kis beteg állapota, valamint nagyobb az asztmás kisgyerekek aránya a koraszülötteknél és a császármetszéssel születetteknél.

Ezek az elméletek az anya szerepét emelik ki: a túlféltő édesanyák gyerekeinél gyakori, vagy éppen ellenkezőleg, azoknál akiket az édesanya nehezen tud elfogadni. Sokkal gyakoribb gyermekkorban az asztma a fiúknál - akik a lélektan tanúságai szerint mélyebben kötődnek az édesanyjukhoz, mint a lányok.

Szerző: