Aromaterápia

Az illóolajok alkalmazása több ezer évre tekint vissza. Az ókori görögök, rómaiak és egyiptomiak egyaránt használták az illóolajokat nem csak illatosításra, hanem egészségük megőrzése érdekében és gyógyításra is.

A fent említett ókori kultúrák mellett India szintén több ezer éve alkalmazza az aromaterápiát, és talán az egyetlen valamennyi közül, ahol a mindennapok részét képezi eme hagyomány gyakorlása. Templomaikban folyamatosan illatoznak a szantál füstölők, és az ajurvédikus orvoslás szerves részét képezik az olajok, illóolajok.

A modernkori aromaterápiát a francia kémikus Rene-Maurice Gattefosse 1938-ban megjelent könyve keltette életre. Napjainkban az aromaterápia áldásos hatását tudományos kutatások igazolják. Ezen vizsgálatok eredményei alátámasztják mindazon tapasztalatokat, melyeket elődeink még csak megfigyelésre alapozhattak. Ma már tudományosan igazolt tény, hogy egyes illóolajok erőteljes antiszeptikus, vírusölő hatásúak, míg mások gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, nyákoldó, köptető (…stb.)hatásúak.

Az 1980-as évek elején az angliai Warwick Egyetemen kutatást végeztek arra vonatkozóan, hogyan hatnak az illóolajok belégzés útján. Ez a vizsgálat igazolta az illóolajok pszichére gyakorolt rendkívül jótékony hatását. E témában több kutatást is kezdeményeztek, és ezek egyértelműen kimutatták, hogy vannak olyan illóolajok, melyek segítik az ún. boldogsághormonok felszabadulását a szervezetben, ezáltal csökkentve a szorongást, a félelmet és a depressziót. Ilyenek pl. az ylang-ylang, a levendula, a narancs illóolaj. Az aromaterápiát kiválóan lehet alkalmazni egészség megőrzésre, mivel az immunrendszerre erősítően hat. A már kialakult betegségek kezelésében, mint önálló, alternatív medicina jelenik meg a modern gyógyászatban. Az aromaterápia a fitoterápia mellett egyre fontosabb szerepet kap az orvoslásban. Mindez azonban csakis minőségi illóolajok használatával történhet. Amikor gyógyításról, egészségmegőrzésről beszélünk, kiemelkedően fontos, hogy olyan illóolajokat alkalmazzunk, melyek kémiai összetevői alkalmasak arra, hogy a kívánt terápiás hatást elérjék.

Vigyázat! Az illóolajokat sokféleképpen lehet hamisítani, illetve a többszöri lepárlásból származó silány minőség sem adhatja meg a kívánt eredményt. Nem garancia az sem, ha egy üvegcsére az van írva, hogy 100%-os tisztaságú olajat tartalmaz. A valódi minőséget gázkromatográfiás vizsgálattal állapítják meg, és igazolják. Kizárólag tanúsítvánnyal ellátott illóolajat vásároljon, melyet legnagyobb biztonsággal okleveles aromaterapeutáktól szerezhet be. Ne feledje, a szobában párologtatott illóolaj minősége is fontos, hiszen a légzés útján teljes szervrendszerünket érinti az, amit belélegzünk. Bár az aromaterápia sok esetben önmagában is alkalmazható a gyógyításban, de kiegészítő gyógymódként is jelen lehet a hagyományos nyugati orvoslás mellett, illetve jól összeegyeztethető az alternatív medicinával is.

Homeopátiával egyidejűleg is lehet aromaterápiás kezelést igénybe venni, néhány szabály betartása mellett. Az aromaterápiás és a homeopátiás szerek alkalmazása között ajánlott fél óra szünetet tartani, valamint kerülni kell a mentol és kámfor tartalmú illóolajok használatát. Az aromaterápián belül öt irányzatot különböztetünk meg: orvosi, holisztikus, szubtilis, olfactorikus és populáris. A populáris aromaterápiát kivéve, valamennyi irányzat elsajátítása hosszú évek munkája. 

Szerző: