Adventi készülődés, az idén kicsit másként

A november egy sokszínű hónap; az elején a halottainkra emlékezünk, a hónap végén pedig már az újjászületést várjuk, advent első vasárnapját ünnepeljük.

Ahogy lelkünket is elkezdjük felkészíteni az ünnepre, úgy a lakásunkban is előkerülnek az adventhez kapcsolódó díszek. A készen megvehető dekorációk helyett készítsünk saját kezűleg, szeretteinkkel, gyermekeinkkel együtt díszeket.

Ehhez szeretnénk néhány könnyen megvalósítható ötletet adni.

  • A gyerekek számára a várakozást megkönnyíthetjük az utóbbi évtizedben nálunk is ismertté vált adventi kalendáriummal. A kalendárium legegyszerűbb megvalósításához egy madzagra, vagy szép szalagra, 24 kis papírtasakra és ugyanennyi csipeszre van szükségünk. Feszítsük ki a szalagot a lakásban, és csíptessük rá a kidíszített, megszámozott zacskócskákat. A gyakorlottabbak varrhatják is a zsákocskákat, textilfilccel, vagy patchwork technikával készíthetik el a számozást.A csipeszeket is egyedivé tehetjük, megfesthetjük őket, kerülhetnek rájuk apró figurák. A díszítésbe nagyobbacska gyermekeinket is bevonhatjuk. Az ügyesebbek egy nagyobb darab anyagra applikálhatnak fenyőfát és erre rögzíthetik tépőzár, szalag, felvarrás, biztosítótű segítségével a zsákocskákat.

Kérjük azok se hagyják abba a cikk olvasását, akik nem tudnak varrni! Adventi kalendáriumot készíthetünk úgy is, hogy még tűt sem kell a kezünkbe venni. Ehhez kövessük az alábbi recept útmutatásait:

  • Az adventi díszek egy hónapig ékei lakásunknak. Amihez emlékek és érzelmek fűződnek, azt jobban megbecsüljük, akár több évig őrizgetjük, főleg, ha gyermekeink keze nyomát is viselik. Az adventi koszorú díszeit már őszi sétáink során begyűjthetjük, hiszen minden kisgyerek szívesen gyűjtöget érdekes formájú, színű terméseket. Ezek néhány gyönggyel, szalaggal kiegészítve jól mutatnak a koszorún. A díszeket rögzíthetjük ragasztópisztollyal, a környezettudatosabbak használhatnak szép fejű gombostűket. Lehet, hogy az első próbálkozások nem a boltokban kapható koszorúkat eredményezik, de gondoljunk arra, hogy a gyerekek szín-, és formavilága eltér a felnőttekétől.

A fények mellett az adventnek jellegzetes illatai vannak; fahéj, szegfűszeg, narancs és marcipán.

  • Gyermekeink akár egyedül is megvalósíthatják az alábbi ötletet, melyhez egy narancsra, egy zacskó szegfűszegre és egy papírszalagra van szükségünk. A gyerekek saját kreativitásuknak megfelelően szurkálhatják tele a narancsot szegfűszeggel, ami a papírszalagból összeragasztott kis hengerre állítva hetekig eláll.
  • Nagyobb gyermekeinkkel gyorsan megvarrhatjuk ezt a csillagmintás karácsonyi terítőt: Anyagszükséglet egy csillaghoz: 4 db 15x15 –ös négyzet egyszínű anyagból

4 db 15x15-ös négyzet mintás (karácsonyi) anyagból 4 db átlósan kettévágott négyzet egyszínű anyagból 4db átlósan kettévágott négyzet mintás (karácsonyi) anyagból

Először varrjunk össze a háromszögeket úgy, hogy átlójuk mentén egy simához és egy mintásat rögzítünk. Majd csíkonként állítsuk össze a rajznak/ fotónak megfelelően a csillagot. Végezetül varrjuk egymáshoz a csíkokat. A varrásunk pontosságát nagymértékben segíti, ha minden varrás után a mintás anyag irányába elvasaljuk a varráséleket. A kész csillagot keretezhetjük, vagy további csillagokkal kombinálva nagy asztalterítőket is készíthetünk belőlük.

Jó készülődést kívánunk!