A szelídgesztenye, vagy ahogy manapság divatos: maróni

Mi sem bizonyítja jobban Pécs mediterrán jellegét, mint a környék nagy szelídgesztenyései.

Az őszhöz hozzátartozik a sült, vagy főtt gesztenye. E két klasszikus elkészítési mód mellett azonban számos más felhasználási lehetőséget kínál ez a gyümölcs.

Kevesen tudják, hogy régen tésztát, kenyeret, húspótlót is készítettek belőle, helyenként a krumplit helyettesítette. Dániában hagyományosan egy hőálló tál aljára fél cm vastagságban sót szórnak, erre helyezik a bemetszett gesztenyéket, majd a tálat közepes hőmérsékletű sütőben30 percig sütik. Ennek fő előnye, hogy az így elkészített gesztenye nagyon könnyen meghámozható, a sütőből kivéve azonnal fogyasztható.

Miért érdemes a gesztenyét nem csak desszertként becsempészni a konyhánkba? A gyümölcsnek magas az élelmirost-tartalma, ami kedvezően hat az emésztésre és ezért kedveltté teszi a diétázók körében.  Magas kálium tartalma, a szív és érrendszerre van jó hatással. Ki szokták még emelni a gyümölcs E-vitamin tartalmát, amit antioxidánsként tartanak számon. Egyes források a magas C-vitamin tartalmú gyümölcsök közé sorolják a gesztenyét.

A legismertebb feldolgozott gesztenye a gesztenyemassza, amiből a különböző  ízesítésűtől a teljesen natúrig igen széles a kínálat. Kipróbálhatjuk a gesztenye lisztet, és mindenféle csomagolásban kapható már hámozott, egész gesztenye is, ami megkönnyíti a további felhasználást.

Gesztenyés rizs

30 dkg rizst és 20 dkg hámozott, egész gesztenyét egy kevés sóval annyi vízben teszünk fel főni, hogy a víz egy jó ujjnyival fedje be az összetevőket. Lassú tűzön puhára főzzük, majd borssal ízesítjük. Az étel akár önmagában, de klasszikus köretként is kínálható.

Gesztenyegyurma

Az alábbi receptet gyerekekkel is könnyen, gyorsan elkészíthetjük. Szívesen segítenek majd a sütemény formájának kialakításában, csokimázzal bevonásában.

25 dkg gesztenyemasszát keverjünk össze 8-10 dkg vajjal, és 10 dkg darált keksszel, vagy finomra őrölt zabpehellyel. Ha nem találjuk elég édesnek a masszát, akkor ízesíthetjük 5 dkg porcukorral, vagy 2-3 evőkanál, savanykásabb lekvárral. Ha mindezt összekevertük gyurmaszerűen formázható, készülhetnek belőle rudak, halmok, tetszőleges figurák. A kész formákat csokoládé mázzal bevonjuk, vagy olvasztott csokoládéba mártogatjuk, majd hűvös helyen hagyjuk megdermedni.