A sóterápia

A sóterápia ma már nem újdonság, mégsem lehet elégszer  hangsúlyozni, hogy akár az asztma, akár a kisebb felsőlégúti megbetegetések kezelésére nem feltétlenül szükséges gyógyszert szedni.

Lőcsei Adrienn természetgyógyász szakértőnket kérdeztük a sóterápia gyakorlatáról és hatásairól.

Évről évre egyre többen szenvednek az asztma és allergia tüneteitől, pedig ezek kezelésére az egyik leghatásosabb és legszelídebb módszer a sóterápia. A levegőben párolgó só jótékony hatására igazából véletlenül jöttek rá: megfigyelték, hogy a sóbányákban dolgozó elítéltek tovább és magasabb egészségi minőségben éltek, mint társaik. Ebből a felfedezésből aztán kialakult egyfajta gyógyturizmus már az 1900-as években, amely ma is nagyon népszerű. Elég, ha az Erdélyben sokak által ismert parajdi sóbányára gondolunk, amely sok turistának kedvelt célpontja. A sóbarlangok, sóbányák egészséges levegőjéért már nem kell azonban feltétlenül sokat utaznunk.

A sóterápia hosszú távú tünetmentességet biztosít. A gyógyulást viszont az okok megszüntetésével és a szervezet öngyógyító képességének megerősítésével lehet elérni. - mondja szakértőnk - De a sóterápia nemcsak kezelésre, de megelőzésre is jó.

Aki járt már sószobában, tudja, hogy a sós levegőt egy gép biztosítja, ami arra hivatott, hogy a sóbányák légkörét hozza egy el városi szobába. Ez az ún. mikroklíma generátor légbefúvás útján felaprított  és ionizált sószemcséket porlaszt a szoba légterébe, ahol a cigarettafüsthöz hasonló ködöt hoz létre. A parányi - 0,5-3 mikron nagyságú - száraz sószemcsék akadálytalanul lejutnak a tüdő legmélyére, aminek következtében a hörgők állapota gyógyul, a légzésfunkció javul.

Számtalan problémában segít a sóterápia - folytatja Lőcsei Adrienn. - Az asztma mellett az allergiás fulladás, légcsőhurut, szénanátha, hörghurut, krupp, arcüreggyulladás, orrmellékgyulladás, fülgyulladás, hangszálgyulladás esetén is ajánlom, de bizonyos bőrbetegségekre is hatásos, mint az ekcéma, pikkelysömör, pattanásos bőr. A leghatásosabb a gyerekeknél. Ha egy gyereket az asztmás időszakban rendszeresen elvisznek sószobába, könnyen lehet, hogy nem is mutat tünetet.

Mit is kell tenni egy sószobában? Igazából semmit, csak lélegezni. A gyerekeknek általában játszósarkot biztosít a szolgáltató, ahol sokszor sóval lehet homokozni, szóval még jó móka is, amíg anya vagy apa újságot olvas. Kikapcsolódás, csend és egészséges levegő. Városlakóknak kifejezetten ajánlott!

Szerző: