A pelenka története

A pelenkázás egyidős az emberiséggel. Édenkert ide vagy oda, már Ádámnak és Évának is éppúgy szüksége volt pelenkára, mint a mai kor emberének.

Fennmaradt források alapján tudjuk, hogy az ókori Egyiptomban, az aztékoknál és a rómaiaknál is használtak pelenkát. Természetesen ekkor még az állati szőrméktől a növényi leveleken át, sokféle anyagból készült.

Persze, ne úgy képzeljük, hogy naponta tucatnyit elhasználtak belőle, hiszen még a XVI. században is csak néhány naponta cserélték ki. A „csak” nedves pelusokat többnyire ki sem öblítették, csak megszárogatták őket. Nem nehéz hát elképzelni, mennyi bőrbetegséget eredményezett ez.

Egészen a XX. század elejéig kellett várni, hogy az emberek felismerjék a baktériumok és gombák terjedésének okát, és elkezdjenek tenni ellene.

A mindenki által ismert textilpelenkákat az 1800-as évek végétől kezdték el használni, és akkor még gombostűvel rögzítették. A II. Világháború hozta meg az első lépést a papír-pelenkák felé, hiszen a pamut a háború alatt nehezen elérhetővé vált.

Bár párhuzamosan a textil-pelenkákat is fejlesztették, az ötvenes évektől kezdve ugrásszerűen megindult a papírpelenkák fejlődése. Olyannyira, hogy a hetvenes évektől kezdve nagyon hamar kiszorította textil társát.

Jó harminc évnek el kellett telnie, mire elkezdték belátni az emberek, hogy a papírpelenkának is vannak hátrányai, nem is kevés.

Bőrgyógyászatilag igazolttá vált, hogy kiváló táptalaja a gombás és egyéb bőrfertőzéseknek, a szobatisztává válás átlagos idejét egy egész évvel kitolta, nagy anyagi megterhelést jelent a családoknak, és mind a gyártása, mind a szemétbe dobott pelenka súlyosan környezetszennyező.

Ennek köszönhetően világszerte egyre több család tér vissza a textilből készült pelenka használatához. Persze, itt már régen nem a hajtogatott, gumibugyis változatról van szó, hanem hipermodern mosható nadrágpelenkáról.

Ez formailag nagyjából megegyezik eldobható társaival, ám mind bőrgyógyászati, mind környezettudatossági, mind takarékossági szempontból túlszárnyalja azokat. Manapság a mosógépek korában már nem igényel jelentősen bb energiát, időt a tisztítása sem.

Akiknek mégis kényelmetlen a pelenkamosás, azok számára is megszületett a megoldás. Több országban, köztük például Ausztriában, Németországban már működik pelenka-mosó szolgálat. Remélhetőleg, hamarosan nálunk is elérhetővé válik ez a lehetőség, hogy a pelenkázás mindenki számára öröm legyen.

Szerző: