A nyaralás az... amikor az ember mégiscsak kipiheni magát

Lelki szemeim előtt már látom a napszítta arcú, boldogan pancsoló gyermekeinket, fejem felett susognak a partmenti fák, kezemben a rég áhított könyv, és a világ tökéletes.

Nyaralunk... A valóság néha azonban máshogy néz ki. A különbség sokszor csak a tervezésen múlik.

Milyen volt a nyaralás? Szép volt az idő, jó a kaja, csodás a szállás, és bárcsak még mindig ott lennénk! Mi mást is mondhatnánk? Az igazságot csak a barátnőnknek mondjuk el: hogy a hotelszoba mégsem nézett a tengerre, vagy az aprónépnek nem tetszett az ebéd, vagy hamarabb jöttünk haza, mert egy pók megcsípte az egyévest a hónalján, és az ügyeleten azt mondták, lehet, hogy daganat. Hogy a kiránduláson másfél órát tűzött bennünket a legforróbb napsugár – ellenben a strandon bőrig áztunk mi is, és a könyvtári könyvek is.

Mikor nyáron újból elővesszem a bőröndöket, eszembe jut, hogy az útikönyv homokos lett, a ruhámra pedig ráborult a fagyi, és még sorolhatnám.

A gyerekkori nyaralások emléke sokszor csábít, sokszor elriaszt. Magyar módra ugyanis az ember lement a Balcsira, a tetőn a zsák krumpli, kempingszék és zsebtévé, véget nem érő antennával. Ott aztán pattant a söröskupak, szisszent a gumimatrac és kezdődött a balatoni nyár. Mellesleg a magyar édesanyák életében annyi volt a különbség, hogy bikiniben lehetett főzni a paprikást, és kézzel mosni ruhákat. Most már apartman van, meg félpanzió, meg mosógépes nyaralók, a család azonban család maradt és a gyerek, gyerek.

 

 

 

 

Itthon is maradhatunk, ha gondolod...
- mondja a férjem.

Édes kettesben a nyaralás ugye más volt: barátok, napfény, vízitúra, vagy andalgás kéz a kézben különböző romantikus helyszíneken, koncert, múzeum, fesztivál. Három gyerekekkel azonban így nem tudunk már nyaralni: élmény is kell, pihenés is, tartalom is – lehetőleg nagyobb viharok nélkül. Legyünk őszinték: a nyaralás gyerekkel strapás. Délutáni     alvásidőben társasozol a naggyal, hogy ne unatkozzon, vagy hajnalban felkelsz és csendben olvasgattok, hogy legalább apa tudjon még aludni. A sétahajón minden érdekes és veszélyes a kétévesnek, a rögtönzött vidámparkban viszont minden unalmas és hangos a nagynak.

Reggel kelsz fel hozzájuk vagy este fektetsz? - kérdezem férjemtől

Miért csinálsz beosztást, ha nyaralni megyünk? - kérdez ő vissza.

Mert pihenni is szeretnék...

A lélek szakemberei szerint nem a körülmények, hanem mi magunk vagyunk a nyaralás alatti feszültségért okolhatóak. Mielőtt elutazunk, hosszasan elidőzünk a napolajok felett, órákat keressük a tavalyi békatalpakat és úszógumikat, ellenben nem keressük a kompromisszumokat, amikor a tervezésről van szó. A készülődés időszaka felett még ott lebeg a tökéletes vakáció reménye: abban reménykedünk, hogy egyszerűen a nyaralás magától sikerülni fog! Közben elfelejtjük, hogy csak attól, hogy elutazunk és a főnök nincs velünk, nem fognak a gyerekek kevesebbet nyavalyogni, vagy éjszaka jobban aludni. Bogaraink, a megoldatlan problémáink velünk jönnek. Érdemes ezt szem előtt tartani, akkor jobban fogunk pihenni. Amit előre tisztáztunk magunkban, sokkal könnyebben kezelhető, elviselhető.

Reggel felkelek velük, és lemegyünk sétálni - ajánlja fel a férjem. Jó, én meg társasozok velük délben! - mondom, és előre örülök annak, hogy ez egyszer nem kell hajnalban felkelnem, ne adj isten még lustálkodhatok is.

Az idei nyaralás milyen lesz? Azt fogjuk mesélni: minden szuper volt, az idő, a szállás, és az élmények. Mért is lenne másképp? Elvégre, erről szól a nyaralás...

A pszichológus tanácsai:        

Sokszor nagyon fáradtan megyünk nyaralni. A futó projekteket befejezzük a munkahelyen, kitakarítunk, megszervezzük, ki locsolja a növényeket, etesse a halakat, megvesszük a nyaraláshoz szükséges eszközöket.

Michael Stark pszichológus azt javasolja nyaralás előtt:

  • ne egyszerre vegyük ki az összes szabadságot, de vegyünk ki legalább 2 hetet egyszerre
  • Indulás előtt 2-3 nappal már legyünk szabadságon, de még otthon - és kapcsoljuk ki a céges telefont, nehogy behívjanak még egy kicsit dolgozni!
  • Már a nyaralás előtt együnk egészségesen, aludjunk sokat, hogy megelőzzük az utolsó feszült napok utáni lazítás miatt kialakuló betegségeket!
  • Ne várjunk túl sokat! 2 hét alatt nem lehet elolvasni 3 könyvet, megtanulni szörfözni és a gyerekek minden igényét kielégíteni.

Tudtad?

Német adatok szerint minden harmadik válókeresetet közös nyaralás után adnak be. Kutatások azt mutatják, egy német pár egy átlagos napon 10 percet beszél egymással. Ahhoz szoktak hozzá, hogy a nap legnagyobb részét egymástól távol töltsék. A nyaralás alkalmával átmenet nélkül szokatlanul közel kerülnek egymáshoz, és ezt nem tudják kezelni. Ezért fontos, hogy ne csak az évi egyszeri nyaralás legyen az együtt töltött idő, hanem év közben is fordítsunk erre figyelmet, valamint tanácsos úgy szervezni az utat, hogy mindenkinek legyen egy kis saját szabadideje a nyaralás alatt.