A láz csillapításáról

A meghűléses betegségek gyakran járnak hőemelkedéssel vagy lázzal. Ismerd fel a láz szakaszait, hogy hatékonyan tudj segíteni gyerekednek a betegség egyik legmarkánsabb tünetének leküzdésében!

A láz három szakasza:

  1. A testhőmérséklet emelkedik: a gyermeket rázza a hideg, fázik, teste meleg, végtagjai hidegek.
  2. Lázas állapot: A gyermek teljes teste forró, a végtagok is. Ilyenkor szoktak a nagyobb gyerekek kitakarózni.
  3. A láz lemegy: a pici izzad és a testhőmérséklete csökken - vagy visszaáll a normális testhő.

Az 1995 júliusában megjelent Gyermekgyógyászati Módszertani levél ajánlása a láz csillapításáról:

A gyermekgyógyászati gyakorlatban, az utóbbi évtizedekben a gyógyszeres lázcsillapítás indokolatlanul túlsúlyba jutott, és nem fektetünk elég hangsúlyt a fizikális lázcsillapításra: a hűtőfürdő, tusoltatás vagy a borogatás helyes alkalmazására. Ezek az eljárások nemcsak hatásosak, hanem egyben megkímélik a fertőzés miatt amúgy is megterhelt szervezetet a feleslegesen adott gyógyszerek toxikus ártalmaitól.

Minden betegségnél, különösen ha lázzal jár, fontos a megfelelő folyadékpótlás. Ha a kis beteg étvágytalan is, folyadékkal mindenképpen sűrűn kínáld meg! Anyatejes babádat szoptasd igényei szerint, akár többször is, mint egyébként. Ha már szilárd ételeket is kap a szopás mellett, átmenetileg visszatérhet az anyatejhez.

Nagyobb gyermeket kínálj gyümölcs- vagy zöldséglével, teával. A folyadékok hőmérséklete igazodjon a gyermek igényeihez. A gyümölcslevekből, gyümölcspépből készíthetsz jégkockát is.

Ha meleget kíván a kis beteg, hársfateát készíthetsz, aminek közismert izzasztó hatása. Jó lázcsillapító a kamilla, fekete bodza vagy a fehér fűzfakéreg is.

A szervezet belső hidratálása mellett ugyanolyan fontos szerepe van a test hűtésének.

A hűtésnél mindig fontos szempont, hogy csak a forró testet hűtsük! Ellenkező esetben a kicsi dideregni kezd, minden hőt visszatart, sőt teljes erővel plusz hőt fog termelni. Ez általában rosszkor - a láz felmenő szakaszában - vagy helytelenül végzett hűtőfürdő vagy törzsborogatás alkalmával fordul elő. Ilyenkor függesszd fel a hűtést!

A már teljesen felmelegedett testet öltöztesd vékonyabb ruhába, illetve ilyenkor csak egy könnyű pléddel vagy lepedővel takard be, így a test könnyebben le tud hűlni.

Hatásos lázcsillapítás lehet akár a közvetlen testkontaktus is - természetesen csak akkor, ha te magad nem vagy lázas. A levetkőztetett kisbabádat fektesd meztelen mellkasodra. Ilyenkor hőmérséklet-kiegyenlítődés lép fel, és így a lázat a lehető legszelídebb módszerrel csökkentetted. Ha szükséges, használj egy vékony lepedőt, vagy pelust takarónak.

A víz körülbelül hússzor olyan jól vezeti a hőt, mint a levegő. Ha a hűtőfürdő szimpatikus számodra, mindenképpen gyermeked számára kellemes hőmérsékletűvel kezd, amit a lába felől fokozatosan hűthetsz.

Ha szívesen pancsol gyermeked, hagyatkozhatsz a fürdővíz természetes hűlésére is. Ahol a teste nem érintkezik a vízzel, ott folyamatosan locsolgasd. A vízbe a fent említett illóolajak valamelyikét is beleteheted, egy kis mézben elkeverve. A fürdés ideje 15 perc, de lehet ennél több is.

Mindenképpen fejezzétek be, ha a gyermek hőmérséklete 38 fokra csökkent. A gyermek bőrét óvatosan itasd szárazra, vagy hagyd nedvesen, ha láza nem csökkent kellőképpen, így tovább hűl a kicsi teste.

Hazánkban a legelterjedtebben alkalmazott módszer a törzs borogatása, amelyet ma már sok szakember nem javasol. Ez esetben a húgyhólyagot és környékét érdemes száraz textíliával védeni.

A borogatás két rétegű:

  • a külső száraz, puha (frottír)törölköző, a belső pamut, vagy pamut-len keverékű textília - tetrapelenka vagy konyharuha, amelyet szobahőmérsékletű vízzel itass át, majd csavard ki és így tedd ráncmentesen gyermeked testére, előbb kis területre, majd a törzsre
  • végül a külső kendővel takard be oly módon, hogy a belső kendő ne látsszon ki.

Amint a belső átmelegedett, újra vizezd be. Három-négyszer ismételheted egymás után. Német nyelvterületen elterjedt a csukló- vagy lábszárborogatás. Kivitelezése az előbbivel azonos és ugyanolyan hatásos. Nagyobbaknál a vízhez tehetsz kevés almaecetet, citromlevet, vagy levendula, kamilla illetve citrom illóolajat is (kb. 2 liter vízhez 1-2 csepp illóolajat).

Hatásos a lemosás is. Nedves, kicsavart mosdókesztyűvel vagy szivaccsal töröld át a babád vagy gyermeked végtagjait a törzse felé haladva addig, amíg az anyag át nem melegedett.

Végezheted az alsó vagy felsőtesten külön is, illetve ott, ahol forró a gyermek. Ismételd 10 – 15 percenként. Hatásos lehet itt is a vízbe tett citrom, hűtő hatása miatt, vagy a fent említett illóolajok.

A kis beteg szobáját gyakran szellőztesd, a friss levegő jól fog esni neki.

Használhatsz illóolajakat is a légtér frissítésére, illetve a levegő fertőtlenítésére. A citrom, levendula, kamilla megfelelő.

Homeopátiás szerek használatát beszéld meg abban járatos szakemberrel.

Mint minden betegségnél, ez esetben is nagyon fontos az anyai, szülői gondoskodás!