A környezetbarát mosásról

Volt idő, mikor azon gondolkodtam, hogy vajon hányszor mos egy nap egy 5-6 gyermekes édesanya, mert azt gondoltam, hogy nálam többet nem lehet.

A mennyiség utána még ott van a minőség kérdése és az, hogy amivel mosunk, mennyire egészséges nekünk és a kisbabánk bőrének. Kisgyerekes családban tehát a mosás nem vicc: adunk néhány környezetbarát mosási tippet, amelyekkel ha időt nem is, pénzt mindenképpen spórolhattok és a környezetünkre is vigyázhattok.

Mosószóda

A mosószóda (nátrium-karbonát) fehér színű por, vagy színtelen kristály. Hagyományos néven szóda vagy sziksó. Vízben nagyon könnyen oldódik és oldata lúgos kémhatású. Savak hatására felbomlik és a megfelelő nátrium-sókká alakul. A természetben előfordul szikes talajokban és egyes tavak vizében. Ezen kívül megtalálható még a növények hamujában. Használják többek között az üveggyártásban, textiliparban, de fotóelőhíváshoz is.

Lelőhely

Bioboltokban kis kiszerelésben, Pécsen háztartási boltban is kapható, de van, hogy gazdaboltban zsákos kiszerelésben is be lehet szerezni.

Felhasználása

A mosószóda vízlágyító hatású, ezért sokan a hagyományos mosószerhez keverik, így csökkentik a mosószer mennyiségét és növelik a hatékonyságát. Önmagában is kitűnő mosószer elsősorban a színes ruhákhoz 8 a fehér ruhák anyaguk szerint beszürkülhetnek tőle). 2-3 teáskanálnyit kell az adagolóba tölteni és ecetes vízzel öblíteni. Áztatáshoz 2 evőkanál mosószódát oldj fel egy vödör vízben és tedd bele a ruhát akár egész éjszakára.

A mosószóda sokoldalú tisztítószer, nem csak mosáshoz, de takarításhoz, súroláshoz is használható, valamint a mosogatógépbe is beleteheted.

FIGYELEM

A mosószóda erős zsíroldó, ezért érdemes gumikesztyűvel dolgozni vele, mert erősen szárítja a bőrt. Ne használd, ha nem csatornázott házban laksz, mert a talajba kerülve szikesedést okozhat lúgos kémhatása miatt.

Tipp: Hogy elkerüld a fehér foltokat a ruhán, készíts belőle folyékony mosószert: oldd fel forró vízben és keverj hozzá pár csepp illóolajat, így tedd a ruhák közé.

Szódabikarbóna

A nátrium-hidrogénkarbonát (szódabikarbóna) enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. A savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke. A környezetre ártalmatlan. Sokoldalúan használható: gyomorégésre, szagtalanításra, fog- és hajápolásra.

Lelőhely

Kis kiszerelésben bármelyik élelmiszerboltban. Nagyobb kiszerelésben lehet rendelni az interneten, nagykereskedőket is kiszolgáló áruházakban.

Felhasználása

Fehér ruhákhoz jó mosópor, de hatékonysága elmarad a mosószódáétól. Forró vizes oldata kiszedi a zsírfoltot. Kávé és teafoltra szórj szódabikarbónát és szivaccsal dörzsöld ki a foltot.

TippA szódabikarbóna nagyon hatékony a háztartás egyéb területein: lefolyótisztítóként, WC tisztítóként és jól használható a mosogatásnál.

Indiai mosódióhéj

A mosódió héjában található egy saponin nevű anyag, ami vízzel érintkezve a szappan tulajdonságaival bír. Felhasználják finom mosószerek és szappan gyártásához. Indiában hagyományos mosó- és fertőtlenítőszer. Kitűnő választás érzékeny bőrűeknek, babaruhák mosásához és gyapjú, illetve finom ruhaneműk gépi mosásához. A mosódió soha nem allergizál és a környezetbe kerülve semmilyen káros hatása nincsen.

Lelőhely

Bioboltok, herbáriák, webboltok kínálatában megtalálható. Létezik folyékony mosódió is, amelyet flakonos kiszerelésben még a hipermarketekben is lehet kapni.

Felhasználása

4-6 héjat kis vászonzsákocskában tegyél a ruhák közé, ecetes vízzel öblítsd. Használd pulóverek, gyapjú, függönyök mosásához. Makacsabb foltok mindenképpen külön kezelést igényelnek, mosás előtt érdemes beáztatni, vagy folttisztító epeszappannal kezelni a foltot. Fehér ruhákhoz fehérítő használata ajánlott.

Tipp: A mosódióval mosott ruhákat azonnal teregesd ki, mert szerves anyag és hamar bomlásnak indul. Ha sokáig áll a vizes ruha, kellemetlen illatú lehet.

Fehérítés

A legtermészetesebb fehérítőszer, legyen szó akár teáskannáról, vagy ruhaneműről: a citrom. Az olcsóbb citromlevek éppúgy használhatók erre a célra, mint a valódi gyümölcs. Elég 1-2 kiskanálnyi az öblítőrekeszbe és máris szép fehér, jó illatú textília az eredmény. Aki nem elégedett az eredménnyel, vásároljon olyan fehérítőport, amely nem tartalmaz optikai fehérítőt! Az optikai fehérítőtől ugyan vakítóan fehérek lesznek a ruhák, de ez csak a látszat, nem jelent tisztaságot. Ráadásul könnyen megtapadhatnak a szálak között és gyakran okoznak allergiás reakciókat.

Tipp: Nagyanyáink módszerét érdemes kipróbálni: a fehér vászonneműket teregesd a szabadba az éjjel fagyok idején. Reggelre friss, fehér ruhákat szedhetsz be!

Tudtad?

A textilpelenkákat azért célszerű a szabadba teregetni, mert az erős UV sugárzás kifehéríti a mosás után megmaradt székletfoltot!