A kakaó és a karob

A kakaóbab ma már mindenki által ismert, és általában kedvelt termék.

kakaónak a kozmetikai iparban is nagy a jelentőssége, ma már nemcsak a kakaóvajat, de a csokoládét is megtalálhatjuk a különböző termékekben. A kozmetikumok főleg a kakaó bőrsejtek növekedését serkentő hatását, illetve a bőr vízháztartásának szabályozását szeretnék kihasználni.

A kakaó a teához, és kávéhoz hasonlóan szervezetünkre elsődlegesen élénkítő hatást gyakorol. A csokoládé legismertebb tulajdonsága közérzetjavító hatása, hiszen segíti a szervezet boldogsághormon szintjének emelését. A kakaóban sok ásványi anyag található, jelentős a kálium, magnézium, foszfor tartalma, de találhatók benne B vitaminok is.

Az utóbbi időben sok kutatást folytattak a csokoládéfogyasztás egyéb, szervezetünkre gyakorolt hatásairól. A legjelentősebbnek a magas vérnyomást csökkentő, koleszterinszintet pozitívan befolyásoló hatásai tűnnek. Különösen a kakaót magas koncentrátumban tartalmazó csokoládéknak rendelkeznek ezekkel a jó tulajdonságokkal. Általában a 35%-nál magasabb arányban kakaót tartalmazó csokoládékat sorolják ide, de szigorúbb meghatározások 60% felett húzzák meg ezt a határt.Jótékony hatást a napi 1-2 kocka sötét csokoládé fogyasztása fejti ki, túlzásba vitt élvezete a bőr esztétikai megjelenését károsíthatja.

 

 A karobport a szentjánoskenyérfa terméséből készítik. Ránézésre megegyezik a kakaóporral, ellenben hiányoznak belőle az élénkítő hatású anyagok, mint a koffein és a theobromin. További előnyei közé tartozik, hogy zsírszegény, természetesen édes ízű, ezért nem igényel további édesítést, és kevésbé allergén. Mindent összevetve a karob állaga, színe, íze igen erősen hasonlít a kakaóéra, így annak helyettesítésére teljes mértékben alkalmas. A karobot a sütő-, és édesipar ezért széles körben alkalmazza. Remekül használható még gluténmentes diéta során ételek sűrítésére is. Nálunk nagyon bevált a karobpor: a gyermekeim - némi képzavarral élve - gyakran kérnek "karobos kakaót" reggelire. Kásák, sütemények, torták ízesítésére is használjuk, és bátran kijelenthetem, hogy még soha senki nem vette észre, hogy nem is kakaóból van az a "kakaó".