A harkányi gyógyvíz

A harkányi gyógyvíz hatóanyagainak köszönhetően számos egészségügyi problémára megoldást nyújthat.

Mik a hatóanyagai a víznek?

Az Európában egyedülálló gyógyvíz 50-70 méteres mélységből, átlagosan 62,5 C-os hőmérséklettel tör felszínre. Ásványianyag-tartalma literenként több mint 1000 mg. A harkányi hévíz gyógyászati szempontból legjelentősebb alkotórésze a karbon-szulfid, amely a föld alatti nyomás miatt vízben oldott állapotban van jelen. A föld alól feltörő vízben, a nyomás alól felszabadulva bomlani kezd és kénhidrogén gázzá alakul. Ez adja a harkányi hévíz jellegzetes szagát. A karbonszulfid a bőrön át és belélegezve egyaránt igen aktívan szívódik fel a szervezetbe. Felszívódása 150-szeres a szulfátokkal szemben.

Hogy fejti ki a hatását a szervezetben?

Három módon hat a szervezetre. Mindhárom hatása önmagában és együttesen is segíthet egyes betegségek kezelése során. A hévíz kén hatóanyaga a sejtekbe beépülve regenerálja, segíti a sejtműködést, ugyanis a mitokondriumot, azaz a sejt „kazánját” táplálja. A másik nagyon fontos a gyulladáscsökkentő, illetve fokozó hatás. Ez kicsit ellentmondásnak tűnhet, de valójában nem az. A hévíznek köszönhetően fokozódik a gyulladt terület vérellátása, amelynek köszönhetően, ha kis dózisban használjuk, gyorsul a terület öntisztulása, gyógyulása. Amennyiben azonban nagyobb dózisban alkalmazzuk, a gyulladás fokozódhat ugyancsak a vérbőség miatt. A harmadik hatása a gyógyvíznek a lazító hatás. Itt elsősorban most a fizikai értelemben vett lazulásra kell gondolni, bár kétségkívül a közérzetre is pozitív hatással van. A mérhető orvosi hatást az izmokra, kötőszövetekre tett lazító hatásának köszönhetjük.

Miért fontos az orvosi felügyelet a kezelések során?

A gyógyvíz bizonyos hatásai dózisfüggőek. A gyulladáscsökkentő és gyulladásfokozó hatást már említettem. Ebbe a körbe tartozik még az immunmodulátor anyagok felszabadulásának változása is. Ezek azok az anyagok, amelyek összjátékának eredményeképpen alakul ki a gyulladás, vagy éppen az azzal együtt járó fájdalom, illetve ezek csökkenése. Ezért aztán az egyes kezelések, és dózisok megválasztása egyedi, orvosi elbírálást igényel.

Túladagolás esetén komoly problémákat is okozhat a gyógyvíz. Ha például a gyulladásos folyamatok már túlhaladnak egy még előnyös szinten,  vagy az értágító és egyéb kémiai hatások révén a keringésre hatva eredményez a kénes gyógyvíz rosszullétet, esetleg ájulást, vérnyomásesést, vagy éppen emelkedést, szívproblémákat, stb. Ez semmiképpen nem tekinthető kívánatosnak. Normálisnak tekinthető ugyanakkor a kezelések kezdetén gyakorta észlelt úgynevezett „fürdőreakció”, ami a korábbi panaszok mérsékelt, lázzal nem járó fellángolásával, fáradékonysággal, levertséggel, aluszékonysággal járhat, de az életvitelt alapvetően nem befolyásolja, pár nap alatt elmúlik. Fontos tehát komolyan venni a gyógyvizes medencéknél található figyelmeztetéseket: gyerekeknek nem javasolt, és az időkorlát betartása is lényeges. Sőt, a gyógyvíz nem csak az élő szervezetre hat, hanem a tárgyakra is. Nézzük csak meg a gyógyvizes medencék „nemesacél” korlátjait, amelyek a speciálisan választott anyagok ellenére is erősen korrodálódnak.

Szerző: