A csípős tavaszi retek

A tavasz egyik legelső idény-zöldsége a retek.

Már a látvány is hívogató a sok téli fakó zöldség után. Piros golyócskái kóstolásért "kiáltanak". Azon túl, hogy nagyszerű élmény, amikor ropog a fogunk alatt, számos jótékony tulajdonsága is van.

A csípős tavaszi retek megöli a bélbaktériumokat és gombákat. Fertőtleníti a nyálkahártyát, segít felfúvódáskor, híg vagy kemény székleten, megelőzi a vesekövet, csökkenti a koleszterinszintet és a vér zsírszintjét, az agyat és az idegsejteket aktiválja, köhögésnél, náthánál nyálkaoldó hatású és sok tápanyagot szállít a vérképzéshez és a sejtek növekedéséhez.

A retek csírája is közkedvelt és nagyrabecsült vitaminforrás. Egy szelet vajaskenyérre szórva, remek reggeli vagy vacsora válhat belőle.