A babamasszázsról

Már az időszámításunk előtti 1800-as években Indiában, az Ayurvedikus gyógyítás részeként legalább két kötetet írtak a gyermekmasszázs-technikákról és anekdotikus beszámolókat annak jótékony hatásáról a különböző csecsemőproblémákkal kapcsolatban. A bébimasszázs számos kultúrában /pl. Indiában is/ évszázadok óta nagy hagyományokkal bír, s a mindennapos gondozás fontos, kihagyhatatlan részét képezi.

A különböző masszázs módszereknél a lényeg ugyanaz: a baba érintése, simogatása, masszírozása s a bennünk lakozó egészség, béke, nyugalom és szeretet átadása a kezünk által. Ösztönösen is masszírozhatod a kisbabád, de nem árt ha van némi tudatosság is a mozdulataidban.

A baba masszírozása, a bőr stimulációja már az anyaméhben megkezdődik, amikor az anya, különböző tornagyakorlatokat végez vagy éppen takarít, amikor a méh izomzata ráfeszül a kis testére. A születés pedig már az egész izomzatot is alaposan megmasszírozza. Számos vizsgálat, kutatás igazolta a masszázs csecsemőkre, újszülöttekre, koraszülöttekre, sérült babákra gyakorolt jótékony hatását.

A kicsik masszírozásakor a legjobb tanár maga a baba: ő fog vezetni, irányítani, ő mondja meg mikor, milyen erővel nyúlj hozzá, mi esik jól neki, melyik fogásból szeretne többet kapni, melyik testrészénél időzz el.

A masszázst érdemes a lehető legmegfelelőbb körülmények között elkezdeni.

Fontosak a következők:

  • a szülő megfelelő lelkiállapota, ráhangolódása, (lazítás),
  • a baba alkalmas állapota (ne legyen éhes, túl éber de túl álmos sem),
  • megfelelő szobahőmérséklet, hogy a kicsi meztelenül is jól érezhesse magát.

A fény ne felülről jöjjön. Egy megfelelő, halk zene segít a ráhangolódásban és bizonyos ritmust is ad a mozdulatainknak. Fontos a jó masszázsolaj pl. napraforgó, búzacsíra. Egy reggeli élénkítő masszázzsal jól indulhat a nap, s egy esti nyugtató masszázstól pedig édesebb lesz az alvás.

Minden babának szüksége van bizonyos időre ahhoz, hogy megszokja ezt az új érzést. Tehát, lassan fokozatosan szoktassuk hozzá az új ingerekhez. A masszázs hatása a babára: javítja a vér- és nyirokkeringést, stimulálja az immunrendszert, fájdalomcsillapító, segíti az agy és a test közötti kommunikáció kiépülését, valamint segíti a pozitív test- és énkép kialakulását is.

Megtanítja a rendszeres felfrissülés érzésére, ami felnőttkorban is átsegíti majd a nehéz helyzeteken. Megalapozza a szeretet, kötődés, biztonság érzését, így a szülő közelebb kerül a gyermekéhez. A masszázs segít megérteni a kicsi sajátos, nonverbális nyelvét, s az alapos megismerés által a baba bizonyos jelzéseire a legszakszerűbb válasz adható. A masszázs által hamar megtanulható mikor feszült s mikor laza, nyugodt a kisbaba.  A masszázs csökkenti a hasfájást, megnyugtatja a babát.
Az anyáknál a masszírozás fokozza a tejtermelődést, a szülő nyugodtabb lesz. A babák masszírozása tehát egy meghitt programja lehet a családnak, ami megerősíti az anyaság, apaság érzését s ráadásul számos pozitív hatása van a baba fejlődésére.