A babák és a víz

Manapság már nincsen olyan szülő, aki ne halott volna a babaúszásról. Érdeklődik környezetében, interneten, esetleg a doktor néninél, aztán dönt, hogy felkeresi-e az „uszodát”, vagy sem.

Sok szülő tartja fontosnak csemetéjének korai fejlesztését, baba torna, mondókás, ének tanulások, korai angol. Egyre többen beiktatják a heti programba a vízi foglalkozásokat is. Mit is kell tudni a babaúszásról?

Kilenc hónap vízben töltött idő után, nem meglepő, hogy a manócska milyen nyugodtan lebeg a fürdő kádjában, élvezi, sőt nyugtatja a víz. Ha a köldökcsonkja leesett, bátran lehet vele nagy kádba bújni. Kis segítséggel az együttes fürdés, anya-baba, apa–baba, vagy a testvér-baba, hihetetlen élmény a csöppnek, és a résztvevő másik félnek is. Bár ez utóbbit csak gyakorlott szülőknek ajánlom. 

Kezdőknek babaúszás a babák és anyák egészségére!

A csecsemő ösztönösen 6 – 7 hónapos koráig, ha víz alá merül akár csak az arca, vagy esetleg az egész fejecskéje, visszatartja  a lélegzetét, és nem  nyel vizet. Ezt hívjuk búvárreflexnek. Ha fürdetés során egy kis pohárnyi vizet szép lassan végiglocsolunk a baba homlokától az arcára, megtapasztalhatjuk ezt a folyamatot. Ha 2-3 hónapos a manó, még csak meg sem lepődik, kicsit becsukja a szemét -a szemhéj-védő reflexe miatt-, de ha a víz szép lassú ütemben folyik végig az arcocskáján, a következő pillanatban már ki is nyitja, és rezzenéstelen arccal tűri a lecsorgó vizet.  Ha ezt minden fürdésnél gyakoroljuk, és ha még a víz mennyiségét is növeljük, akkor profi módon készíthetjük fel babánkat az uszodai foglalkozások legfontosabb elemére, a merülésre.