A babahordozás alapelvei

A hordozásról és az egyes hordozótípusokról már sokat olvashattatok a Zsebiben. Most megkértük Bereczki-Barna Szilvia hordozási szakértőt, hogy mondja el nekünk, mik a legfontosabb alapelvek, amelyet a hordozáskor érdemes szem előtt tartani.

Terpesztartás

A helyes, vagyis a baba és a hordozó kényelmét és megfelelő megtámasztását, testtartását szolgáló hordozási pozícióban a baba lába terpeszben, a térdei behajlítva vannak. Ilyenkor a baba térde körülbelül a saját köldökmagasságában helyezkedik el. Ez csak úgy lehetséges, ha a hordozóeszköz a baba egyik térdhajlatától a popsija alatt futva a másik térdhajlatáig ér.

Kifelé ne!

Sok hordozó-gyártó ezzel a hordozási képpel hirdeti termékét, anélkül, hogy felhívná a figyelmet annak ártalmaira. A szülők pedig jóhiszeműen hordoznak így, annak ellenére, hogy a kifelé fordítva hordozás káros az egészségre!
• Nem valósulhat meg az orthopédiailag helyes testhelyzet, így a gyermeknél tartáshibák és hátfájás alakulhat ki.
• Nem lehetséges a béka-lábtartás, így a csípő nem fejlődhet megfelelően.
• Ingertúlterhelés: a babának nincs lehetősége elbújni az ingerek elől, nem bújhat az őt hordozóhoz.
• Az ágyékrész fokozott terhelése miatt deformálódás, fiúknál herezúzódás alakulhat ki.
• A hordozó személynél váll- és hátfájdalmak alakulhatnak ki. A keskeny, sokszor rosszul párnázott vállpántok csak rontanak a helyzeten.

Minél magasabbra, minél szorosabban

Minél magasabban és minél szorosabban simul a baba a hordozóhoz, annál inkább válik eggyé a hordozó és a baba súlypontja. Ez a hordozó személy számára fontos kényelmi szempont, mert így tűnik legkevésbé nehéznek a súly, nem húzza a gerincet, vállakat. A kötés szorossága akkor a legmegfelelőbb, ha előrehajolva, vagy oldalra dőlve a baba ugyanúgy simul a hordozóhoz.

Hét kilótól háton

Az emberi test háton hordozásra termett. Bizonyos súlyhatár felett, ami egyénektől függően lehet 6-8 kiló az elöl hordozás már túlságosan megterhelő a gerincoszlop, és a medencealap számára. Ez utóbbi később inkontinenciához vezethet. A hordozás öröm, nem mártírság, ezért óvjuk magunkat! Ha a babánk eléri a fent említett súlyhatárt, minél előbb kezdjünk háton hordozni.